Природата поднесе уникален и неочакван подарък на хората край Монтана.Продължителната

...
Природата поднесе уникален и неочакван подарък на хората край Монтана.Продължителната
Коментари Харесай

Повече от 50 години църквата Свето Възнесение е била под водите на язовир Огоста, сушата позволи на храмът да се покаже

Природата сервира неповторим и непредвиден подарък на хората край Монтана.

Продължителната суша и безводие и отдръпването на водите на язовир " Огоста " край Монтана разрешиха да се види църквата " Свето Възнесение ", в изселеното село Живовци. Като архитектурна забележителност тя е неповторима, оповестява БНР.

Повече от 50 години жителите на село Живовци са изселени, с цел да може да се построи язовир " Огоста ". 350 къщи са под водата, там са останали спомените на стотиците живовчани. Една от тях е Антоанета Димитрова, потомка на рода Търничковци:

" И първите хора, които са пристигнали още по времето след турското иго, са видели, че тука има живот и по този начин са решили да бъде Живоча и по-късно към този момент да бъде село Живовци. тук са минали моите първи години от детството ".

Единствена останала забележителност от Живовци е църквата " Свето Възнесение “, издигната през 1858 година. Повече от половин век божият храм потъва във водите на язовир " Огоста " и " изплува " при отдръпването им.

" Жалко за това, че подобен монумент, който макар атмосферните условия, все пак и толкоз години е изселено селото, той въпреки всичко съществува ".

Мястото край църквата в Живовци е обичано за лов на риба и почиващи навън.

" Напук на времето отстоява и това е като един монумент, който може да ни припомня за предишното на село Живовци ", споделя Антоанета Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР