Природата е запазена, защото военни го забранили за посещения до

...
Природата е запазена, защото военни го забранили за посещения до
Коментари Харесай

Мама Миа 2 избра хърватския остров Вис

Природата е непокътната, тъй като военни го забранили за визити до 1989 година
 32-5  32-3  32-1
Десет години откакто първият мюзикъл Мама Миа по музиката на шведската група АББА направи гръцките острови Скопелос и Скиатос международни дестинации, това е на път да се случи и с съвсем незнайния хърватски остров Вис. Изненадващо, макар че действието на лентата се развива в измисления град Кальокери в Гърция, прилежащата ни страна този път не е определена като място за фотоси от режисьора на Мама Миа 2.

Вместо това Мерил Стрийп, Пиърс Бронсън, Колин Фарт, Шер и останалата плеяда от звезди снимат на до неотдавна незнайния хърватски остров Вис. Въпреки, че се намира напълно покрай обичания на международните звезди остров Хвар, той е по-малко посещаван. Причината е, че островът е бил желан от югославските военни, които построили бази на него. И го забранили за посещаване сред 50-те години на предишния век и 1989 година В момента можете да посетите като част от атракцията най-малко 16 такива, а локалните се надяват след време най-малко някои от тях да бъдат преустроени в съвременни курорти. Именно поради военната възбрана обаче островът е запазал природата си непокътната. И през днешния ден точно това притегля освен елементарните туристи, които заплащат по към 15 лв. за фериботен билет от Сплит, само че и по-богати туристи, които идват на Вис със лични хеликоптери или яхти.

Водата на Адриатическо море край острова е бистра, заливите и плажовете са измежду най-хубавите в света, а кухнята, доста повлияна от италианската, предлага прясна морска храна и други вкусотии, от които да си оближете пръстите. Затова и близо 3 000-те кревати на острова рядко остават незаети, изключително в пика на сезона през август и септември. Но мащабът на туризма към момента не е прекомерно огромен и това е повода ваканцията на острова да е спокойна, а цените към момента налични. Оферти за едноседмичен престой в пика на сезона – средата на август, можете да намерите при цени от към 1000 лв. за седмица за двама възрастни.

Сред най-предпочитаните за разходка от туристите е кварталът Кут на едноименни град Вис, който носи следите от венецианската архитектура, защото е издигнат през 17-ти век точно от представители на този италиански град-държава.

Рибарското населено място Комижа ще ви очарова с типа си и прясната морска храна


Лазурните сини пещери вземат участие в новия блокбастър


Гърци, римляни и венецианци оставили отпечатъка си на острова
 32-3  32-4
Сред най-големите атракции край остров Вис са лазурносините басейни на близките пещери. Те са измежду обичаните места за посещаване и фотоси на туристите. Освен това можете да изследвате поредицата от военни тунели, които също са изоставени, да се разноските из острова на колело, да скочите с парашут или да се разноските до прилежащи острови и девствени заливчета с лодка. Ако сте почитател на гмуркането, можете да разгледате и потопени по време на Втората международна война самолети.

Островът не е огромен и от град Вис до рибарското пристанище Комижа ще ви отнеме едвам 15-ина минути с кола. Именно в една от крайбрежните таверни, подобаващи за танци, се развива огромна част от действието на мюзикъла Мама Миа 2. Всъщност чарът на острова значително се дължи и на неговата история, защото всяка цивилизация и просвета, която е властвала над него е оставила своя отпечатък.

Гърците са донесли традицията да се прави и пие хубаво вино (основно бяло), римляните са построили обичаните си бани, венецианците са оставили своята диря в архитектурата и локалната гастрономия, австро-унгарската империя е построила качествените пътища. Лозята, портокалите, лимоните, маслините и дърветата рожков единствено допълват адриатическата идилия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР