Припряността, с която се задвижи оставката на кабинета Денков“ пробуди

...
Припряността, с която се задвижи оставката на кабинета Денков“ пробуди
Коментари Харесай

Политолог видя прибързаност в оставката на кабинета Денков заради евентуален скок на горивата

Припряността, с която се задвижи оставката на кабинета " Денков “ пробуди въпроси и провокира интерес – за какво беше входирана ден по-рано, с цел да бъде гласувана на точната дата. Едно от обясненията, които аз си давам е, че се чака растеж на горивата. Това сподели за предаването " Нюзрум “  по Радио " Фокус “  политологът доктор Теодора Йовчева.

" Аргументът на Николай Денков, несъмнено, беше съблюдаване на заричане, само че в последна сметка тази дата не беше вписана в някакво съдружно съглашение. Дали щеше да бъде тъкмо тогава, или я беше входирал два дни по-рано или по-късно, нямаше да наруши интегритета и честността на министър-председателя. Едно от обясненията, които аз си давам е, че се чака растеж на горивата, не се знаеше какъв брой бързо ще се случи този скок и най-вероятно на главата на това държавно управление не му се е желало да бъде в дейната му фаза. Разбира се, той продължава да бъде министър председател в оставка, само че да изпревари малко събитията “, счита тя.

" Отговорност постоянно ще се носи, тъй като в оставка, или не, едно държавно управление работи. От друга страна – има и пазарни механизми, за които не може сигурно да бъдат държани отговори във всяка една обстановка властимащите, само че пък в случай че този растеж на горивата в действителност се случи, откакто имаше и проблеми с дерогацията на съветския нефт, това може да бъде употребявано като мотив. Според мен, по-скоро се избърза с оставката, с цел да не се влезе в възможен разговор по този въпрос “, изясни доктор Йовчева.

Според нея факторът " време “ може да предопредели триумфа или неуспеха на договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

" Това е една от дребното обстановки, в които можем да кажем, че времето би било скъп запас и може да наклони везните. Защото връзките сред сътрудниците непрекъснато се трансформират – тъкмо, както беше и преди сформирането на този кабинет. Тоест, като че ли беше прекомерно ясно, че няма да се образува и в последния миг серия от условия подтикнаха неговото образуване. В случая, съгласно мен, още веднъж виждаме такава динамичност. В един миг поръчките са, че би трябвало се образува кабинет, тъй като е националноотговорно, в другия миг се приказва за отиване на избори. Това значи, че няма ясно решение на въпроса и времето би било скъп запас. Според мен тук то ще бъде от основно значение “, разяснява още доктор Йовчева.

Диалогът сред ръководещите партии сега тя оцени като " недобър “. " Смятам, че двете обединения би трябвало да стартират разискване на документалната база, която оферират “, добави политологът.

На консултациите при президента в понеделник и вторник доктор Теодора Йовчева чака, само че не и градивен разговор: " Очаквам да бъде по-скоро с леко леден звук от президента и въздържан от страна на партиите “. По думите й на този стадий президентът не демонстрира сериозна прибързаност. " Движи се в общоприетата рамка “, счита политологът.

Д-р Теодора Йовчева не изключи разновидността за предварителни избори.

" Най-сигурното нещо в България в последните години, са изборите. Няма да е изненада. Доста по-малко уверена съм от други сътрудници, че ротацията наложително ще се случи, тъй като е по-изгодна за сътрудниците. Според мен изборите не са План А за нито една от обединенията, не са мечтан излаз, не са търсени, само че едната от тях има малко по-голямо самочувствие, което би я направило по-малко търпима към другата “, разяснява политологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР