Припомняме ви един филм от 2012 г от рубриката на

...
Припомняме ви един филм от 2012 г от рубриката на
Коментари Харесай

ОТ АРХИВА: Подмененият език - как се заражда македонската езикова норма

Припомняме ви един филм от 2012 г от рубриката на Българска национална телевизия " В кадър ".

" Подмененият език " споделя за това по какъв начин за няколко месеца от един български диалект по политически аргументи се направи езикова норма, която и досега в Македония се назовава език. За езиковото разделяне и целенасочената сърбизация на югозападния български диалект описват от двете страни на границата езиковеди и политолози.

Сред героите на кино лентата е и писателят Стоян Ристески от Охрид, който е съумял да открие и резервира стенографските записи от съвещанието на " антифашисткото заседание за национално избавление на Македония " на 2 август 1944 година, на което паралелно с провъзгласяването на самостоятелна македонска страна, се прогласява и началото на " нов език " - македонския.

Целта на кино лентата е да покаже по какъв начин се развива този така наречен език и за какво се поставят толкоз старания да бъде разделен от българския и да се трансформира в странна комбинация от сръбски думи и думи от латински генезис. Във кино лентата ще забележим също някогашния македонски министър председател Любчо Георгиевски, както и брачната половинка на Венко Марковски, взел участие в първата езикова комисия през 1945 година и проф. Иван Кочев, сегашен учител в Благоевградския университет.

Автор на кино лентата е Весела Смилец, оператор - Добролюб Илиев, режисьор -Олег Ковачев, съветник - Костадин Филипов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР