Припомняме хронологията по делото. Мехмед Я. е бил задържан на

...
Припомняме хронологията по делото. Мехмед Я. е бил задържан на
Коментари Харесай

Отказаха екстрадиция на турчина, обвинен в тероризъм


Припомняме хронологията по делото. Мехмед Я. е бил арестуван на Летище Варна при идването му с полет от Дюселдорф на 2 септември, като задачата на пребиваването му у нас е била отмора в к.к. Златни пясъци. Според информацията на Окръжна прокуратура мъжът бил търсен от 9г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара публикуван на 22.08.2009г. Причината за издирването му е била изтърпяване на присъда " отнемане от независимост “ от 6г. и 3 месеца за присъединяване в терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Мъжът е дошъл в Германия като емигрант, като по-късно е получил немско поданство и сега работи като обществен възпитател там.

В днешното съвещание мнението на Варненската окръжна прокуратура бе, че не следва да се почете настояването за предаването на лицето Мехмед Я. на Турция.  Той е бил свален от всички бази данни на Интерпол, защото издирването му е било по искане на филиала на организацията в Анкара по политически аргументи, което е нарушаване на конституцията на Интерпол. Според обвиняването са налице учредения за отвод за екстрадиция, защото мъжът е със статут на емигрант и жител на Германия.

Защитникът на желаното лице също показа мнението на прокурора. " Ако Мехмед Я. бъде върнат в страната си може да бъде подложен на тежко посягане против неговата персонална цялост и независимост “.

За да се произнесе, съдът взе поради събитията, че молбата за екстрадиция не дава отговор в цялостна степен на законовите условия. Не е била предоставена  цялостна информация за закононарушението, за което се желае екстрадицията, както и копие от използваните законови разпореждания, в това число отминалостта. Не е прибавен и първия правосъден акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Посочени са единствено в цифрово изражения наредбите от наказателния кодекс на Турция, въз основа на които е наказан, без словесното наличие на цитираните закононарушения. Категоричното съображение за отвод от екстрадиция е несъмнено откритото, че Мехмед Я. е приет за отговорен и наказан на отнемане от независимост от ексклузивен съд, какъвто несъмнено е бил и закрития съд постановил първата присъда. Съдебният състав не показа доводите на представителя на прокуратурата, че Мехмед е преследван и наказан поради политическите си убеждения, вероятното нечовешко отношение и неналичието на обективен развой в Република Турция.

По изложените съображения актуалният състав на Варненския областен съд отхвърли да извърши настояването на турските управляващи за екстрадиция на Мехмед Я.

Решението предстои на въззивна инспекция от Апелативния съд -Варна по тъжба или митинг, възможни в седемдневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР