Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген -

...
Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген -
Коментари Харесай

Радев похвали румънския президент, че харчат повече за съвременни отбранителни способности

Приоритетна обща цел за България и Румъния е Шенген - това посочи президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Румъния Клаус Йоханис, откакто двамата подписаха политическа декларация за издигането на двустранното съдействие на равнище стратегическо партньорство. Румънският президент е на публично посещаване в страната ни по покана на Радев. 



Енергийната, икономическа и транспортна съгласуваност, както и общата вероятност за присъединение към Шенген, бяха във фокуса на визитата на Йоханис в София.  " Тази аудиенция на президента на Румъния е по-специална, тъй като издига връзките сред двете страни на нивото на стратегическо партньорство ", уточни Радев на взаимната конференция, откакто двамата се срещнаха на четири очи.  " Румъния и България не са просто положителни съседи, нашите страни са обвързани с надълбоко другарство и дълбоки исторически и културни връзки ", сподели още българският държавен глава. 

" Ние споделяме общ европейски път. Заедно влязохме в НАТО и Европейски Съюз, дружно преследваме идващите си предпочитани цели - Шенген и Организацията за икономическо съдействие и развиване. Споделяме обща отговорност за сигурността и стабилността в нашия район ", добави Радев. Той акцентира, че предпочитана обща цел за България и Румъния е Шенген: " Ние заявяваме нашата увереност да влагаме още по-големи старания за своевременното ни приемане, допустимо по най-бързия метод в Шенгенското пространство ".

 Снимка: БТА

Радев уточни и, че президентите на България и Румъния изрично осъждат съветската експанзия в Украйна. Българският президент препотвърди поддръжката и солидарността на двете страни с битката на Украйна за самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност. " Предвид близостта на спора до нашия район и националните малцинства на двете страни в Украйна - призоваваме за преустановяване на кръвопролитията и на погазването на интернационалното право ", сподели още Радев. 

Държавният глава на България приветства триумфа на Румъния да заделя от ден на ден средства от националния си бюджет за създаване на модерни отбранителни качества.

Йоханис, от своя страна, изясни, че в диалога с Радев са разискали разширението на Европейския съюз. " Препотвърдихме поддръжката на Румъния за разширението на Съюза както във връзка с Западните Балкани, по този начин и за източните ни сътрудници ", посочи румънският президент. 

След края на срещата им се състояха и пленарните диалози сред формалните делегации на България и Румъния. По-рано Румен Радев и Клаус Йоханис отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец в София, като българският държавен глава посрещна румънския си сътрудник с публична гала на пл. " Св. Ал. Невски ". Знамето на Румъния бе издигнато пред постройката на президентството. 

Българска телеграфна агенция напомня, че на 27 януари 1992 година в София в резиденция " Бояна " президентите на България и Румъния Желю Желев и Йон Илиеску подписват Договор за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Румъния, с който се заменя Договорът за дружба, съдействие и взаимна помощ от 19 ноември 1970 г. 

На 14 и 15 април 2003 година на двудневно държавно посещаване у нас идва и президентът на Румъния тогава Йон Илиеску. В Съвместно заявление, подписано от Илиеску и президента Георги Първанов и Йон Илиеску, е дадена висока оценка на положението и вероятностите на българо-румънските връзки в политическата, икономическата и културната област. В резиденция " Бояна " двамата президенти откриват Българо-румънския бизнес конгрес, в който вземат участие 18 представители на румънски компании. По време на форума е подписано Споразумение за основаване на Българо-румънски бизнес съвет сред Българската търговско-промишлена палата и Търговско промишлената палата на Румъния.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР