Приоритетите в дейността на Българската банка за развитие са били

...
Приоритетите в дейността на Българската банка за развитие са били
Коментари Харесай

ББР ще окаже пълно съдействие на Министерството на икономиката във връзка с предстоящата проверка

Приоритетите в активността на Българската банка за развиване са били съобразени с политиката на настоящите държавни управления, както и за облага като комерсиална банка, изпълнявайки главната й функционалност за поддръжка на дребни и междинни предприятия. Това се споделя в позиция на Българската банка за развиване, публикувана до медиите.

Вчера служебният министър на стопанската система Кирил Петков съобщи в телевизионно изявление, че ББР е раздала близо 1 милиарда лв. заеми на 8 елементи компании, 4 от които, съгласно журналистически следствия, са свързани косвено с Делян Пеевски. Петков съобщи, че стартира цялостна проверка на банката.

От ББР прецизират в позицията си, че ще окажат цялостно подпомагане на Министерството на стопанската система, по отношение на идната инспекция.

Ето цялостния текст на позицията на ББР:

Българска банка за развиване (ББР) реализира активността си в сходство със Закона за ББР и Устава на ББР, както и прави действия, планувани в член 2, алинея 1 и 2 от Закона за кредитните институции, според публикуван от Българската национална банка цялостен банков лиценз. Това се споделя в публична позиция на финансовата институция.

Приоритетите в активността на банката са били съобразени с политиката на настоящите държавни управления на Република България, както и за облага като комерсиална банка, изпълнявайки главната й функционалност за поддръжка на дребни и междинни предприятия (МСП).

Банката прецизно съблюдава настоящата нормативна уредба в Република България и законодателството на Европейски Съюз, включително и специфичния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се реализира под надзора на Българска народна банка, която дефинира ББР като редовно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи.

Към края на м. март 2021 година банката е с най-висока финансова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова организация Fitch Ratings на равнище ВВВ с позитивна вероятност – рейтинг, еднакъв на суверенния рейтинг на българската страна.

ББР има развити дългогодишни връзки с многочислени интернационалните кредитори и сътрудници, като е построила престиж на благонадежден и постоянен сътрудник. Банката притегля средства от тях въз основата само на положителното финансово положение и репутацията си.

Банката не е бюджетно дружество, само че за съответни цели се финансира от държавния бюджет (в това число гаранционните стратегии във връзка със обстановката, подбудена от COVID-19), а отпущането на заеми се прави преди всичко със личен запас на Банката, с запас, добит вследствие на комерсиалната й активност през годините, както и подобен, възложен по подписани контракти по стратегии с голям брой водещи интернационалните кредитни институции.

ББР постоянно е сътрудничила на регулаторните органи. И в този случай банката ще окаже цялостно подпомагане на Принципала – Министерството на стопанската система, по отношение на идната инспекция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР