Приоритетите в дейността на археологическия екип, започнал работа в района

...
Приоритетите в дейността на археологическия екип, започнал работа в района
Коментари Харесай

Археологическият сезон във Видинско е в разгара си

Приоритетите в активността на археологическия екип, почнал работа в региона на антична Рациария, показа във Видин ръководителят на групата доктор Здравко Димитров. Екипът е почнал разкопки при започване на август и в него са включени Фионера Филипова - шеф на Регионален исторически музей-Видин, Иво Топалов от Шуменския университет и Илко Цветков – също от видинския музей.
„ За шеста поредна година по самодейност на Министерство на културата и Националния археологически институт са въстановени постоянните археологически разкопки на един от най-големите римски градове в България-Рациария, разгласи доц.д-р Димитров.
През последните шест години археолозите се стремят да върнат ритъма на постоянните изследвания след 25 години непрекъснати иманярски нападения и макар че е най-разрушения архитектурен обект в страната, в него са останали доста непроучени зони, които продължаваме да изследваме...
Разкопките започнаха на 6-ти август и ще продължат до 31 август. Отпуснати са 20 000 лева за теренната активност и те ще са задоволителни за цялостен месец разкопки с към 20 служащи и археологически екип, с цел да може да се продължи изследването в три подобекта на римската колония Рациария... “
Доц.д-р Здравко Димитров посочи, че все още се работи по централната зона, проучвана още през 80-те години от българо-италианска експедиция и наричана „ Резиденцията на провинциалния шеф “ и към нея се разкриват здания от късната древност.
Идеята е по време на това изследване да се завърши с проучването на постройката, която свързва постройките от този интервал с късноантична баня, проучена незабавно заради иманярските нападения още през 2013 година
Ръководителят на археологическия екип разяснява, че ще бъде проучван и римският град Бонония, намиращ се под актуален Видин и по-точно частта зад Професионална гимназия „ Вела Пискова “, където ще спомага и община Видин с работна ръка, назначени по обществените стратегии хора.
Фионера Филипова, шеф на видинския исторически музей разяснява, че разкопки се вършат сега и в две пещери в региона на Белоградчик. През септември стартират изследвания на бронзовия некропол в с. Балей, община Брегово, а през октомври в неолитното населено място в село Майор Узуново, община Видин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР