Приоритетите на бюджета не са реалните приоритети на обществото. Това

...
Приоритетите на бюджета не са реалните приоритети на обществото. Това
Коментари Харесай

Икономисти: Парите, които се отпускат сега за социално подпомагане, не са за сметка на бюджета

Приоритетите на бюджета не са действителните цели на обществото. Това съобщи макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който гостува в " Денят стартира с Георги Любенов " дружно с икономиста от ИПИ Лъчезар Богданов.

Според професора, в страната се води деформирана обществена политика, макар някои дейности за подкрепяне на хората на пенсиите и надбавките в изискванията на Коронавирус рецесия.

Проф. Ганчев уточни, че паралелно с даването на пари има и орязване по други стратегии, с цел да не се нарушава салдото. Все отново, по думите му, обществените разноски у нас са доста по-нисък дял от държавния бюджет спрямо другите страни в Европа и даването на надбавки не са израз на визия за бъдещо позитивно развиване в обществен аспект.
Сегашните планове за повишение с 5% на всички пенсии, по негово мнение, са подбудени от други политически претекстове. А що се отнася до детските надбавки - да, те би трябвало да се получават от всички фамилии с деца.
Професорът е безапелационен: имаме потребност от нова, цялостна тактика за социално-икономическо развиване.

Лъчезар Богданов посочи, че парите, които се отпускат в този момент за обществено подкрепяне, не са за сметка на бюджета, а са пренасочени от едни в други ограничения. В този смисъл не се вършат нови разноски от бюджета и той се поддържа уравновесен.

Икономистът акцентира, че държавното управление към момента няма макроикономическа прогноза за идната година, защото обстановката след рецесията с ковид е извънредно комплицирана, каквато е и в другите европейски страни.

Лъчезар Богданов е склонен, че е нужна проверка на социално-икономическия модел, защото в този момент настоящият не подкрепя действително бедните.
Детските надбавки, както е посочила в годините, не подкрепят раждаемостта, както и не изваждат огромната част от децата от бедността. Икономистът прикани към целенасочени обществени разноски и обществена активност, която да се прави от стимулирани обществени чиновници.

Двамата икономисти се сплотиха към мнението, че е належащо да се подтиква модернизацията и дигитализацията на стопанската система, както и на образованието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР