Приоритет за БСП е 9% ДДС не само за хляба,

...
Приоритет за БСП е 9% ДДС не само за хляба,
Коментари Харесай

Министър Иванов: Директната продажба на дърва за огрев ще обезпечи доставките за местното население

Приоритет за Българска социалистическа партия е 9% Данък добавена стойност освен за хляба, а и за всички храни от дребната кошница

„ Директната продажба на дърва за огрев ще обезпечи доставките за локалното население “. Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на земеделието доктор Иван Иванов.

Той напомни, че от 15 февруари са отворени 17 склада и до два месеца те ще станат 56. Аграрният министър изясни, че там държавните горски и ловни стопанства ще продават добита от тях дървесина по описи, заверени от кметовете.

Министърът добави, че с тези ограничения Министерството на земеделието цели да подсигурява сигурност на локалното население в идващия отоплителен сезон, като ще бъде въведен механизъм на двоен надзор.

Той предложи хората да бъдат дейни, да изискат кметовете да ги включат в описите и напомни, че заплащането на дървата за огрев към този момент ще е единствено на чиновниците на държавните горски стопанства против съответния документ, с цел да няма злоупотреби.

„ Целта е да избегнем рецесията от предходната година, когато имаше далавера и дефицит на дървесина в месеците, когато хората имаха най-голяма потребност “, изясни министърът. Той добави, че през ноември и декември цената на кубик е достигала тук-там до 160 лева, а в в този момент в държавните хранилища е сред 80 и 90 лева

По мотив настояванията за понижаване на Данък добавена стойност за хляба министър Иван Иванов разяснява, че Министерството на земеделието поддържа намаляването на Данък добавена стойност на всички артикули от дребната кошница, което е записано в съдружното съглашение и е позиция на Българска социалистическа партия от дълго време.

„ В бюджет 2022 година са планувани съществени средства за превъзмогване на рецесии, обезщетения за бизнеса, жителите и производителите. Доверявам се на плановете на финансовия министър, че не е настъпил моментът. Надявам се при актуализацията на бюджета през юли да има сходна мярка “, добави той.

Иван Иванов посочи, че сходни ограничения би трябвало да се обмислят деликатно, тъй че техният резултат да се отрази върху жителите. По думите му въпросът е да се създаде механизъм в тази посока и в случай че до юли той бъде основан, ще се упорства да бъде прибавен.

Във връзка с ограниченията за поддръжка на земеделците той разяснява, че следва построяването на шест събирателни пазара, където производители да оферират непосредствено своята стока без медиатори.

Той уточни още, в съдружното съглашение е записано въвеждането на доброволни стандарти като предпазен, локален или планински артикул.

„В помощ на оранжерийните производители се планува подкрепяне de minimis от 3,5 млн. лева Тази година по Коронавирус мярката производителите получават в допълнение 111 млн. лева директни помощи, за което е належащо позволение от Европейската комисия“, добави министърът на земеделието.

„ Тъй като в предишното е имало злоупотреби, всички средства, които отпускаме, ще бъдат свързани с инспекции и условието за обвързана с производството поддръжка “, съобщи той.

Министър Иванов изясни, че тази година със 150 млн. лева са повишени държавните помощи за бранша.

Той добави, че средствата, които ще бъдат ориентирани от 2023 година към бранша, са насочени към дребния и междинния аграрни производител, агроекология, биоземеделие, което ще притегли младежи да работят в страната или да се върнат от чужбина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР