Приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на

...
Приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на
Коментари Харесай

Радев: ЕС трябва да защити гражданите и бизнеса заради високите цени на енергийните ресурси

Приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на електричеството и природния газ, би трябвало да бъде отбраната на жителите и стопанската система, изключително на дребния и междинния бизнес. Това съобщи президентът Румен Радев, който дружно с други водачи на държави-членки на Европейския съюз взе участие във видеоконферентен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.
 
Разговорът се организира по отношение на подготовката на идното съвещание на Европейския съвет на 21 и 22 октомври. Една от тематиките в дневния му ред е преодоляването на обстановката с високите цени на електричеството  и природния газ в Европейски Съюз. „ Най-засегнати ще бъдат дребните и междинни компании, които в случай че не оцелеят през отоплителния сезон, ще се натоварят обществените системи. Ето за какво би трябвало да се начертаят ограничения да се отбрани свободният пазар и бизнеса “, съобщи Румен Радев.
 Президентство на Република България
Държавният глава приветства Съобщението на Европейска комисия по тематиката като добра рамка за изтъкване на предпочитаните сфери, в които Европейски Съюз следва да набележи краткосрочни и средносрочни решения. Приоритет би трябвало да бъдат механизмите за преодоляване на високите цени и поддръжка на нуждаещите се, съобщи Румен Радев. Той очерта и нуждата от общи европейски ограничения, които да доведат до понижаване на цената на излъчванията от парникови газове.
 
Президентът означи, че България поддържа напъните за реализиране на климатичните цели към 2050 година при опазване на деликатен баланс. Ускоряването на прехода към зелена стопанска система е немислимо без спомагателна финансова поддръжка за гарантиране на сигурна, налична и надеждна сила. Анализирайки деликатно настоящите развития на европейския енергиен пазар, би трябвало да проследим връзката сред спешните процеси и високо амбициозните цели, заложени в Пакета „ Подготвени за цел 55 “, и да се подсигурява транспарантната работа на енергийните тържища, както и да се засилят антикорупционните ограничения и тези за справяне със спекулата, уточни Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР