Приоритет номер едно за нас е повишаване на квалификацията, развитие

...
Приоритет номер едно за нас е повишаване на квалификацията, развитие
Коментари Харесай

Николай Денков: Приоритет номер едно за нас е привличането на българите от чужбина

Приоритет номер едно за нас е повишение на квалификацията, развиване на високотехнологичен бизнес, дори привличането на българите от чужбина. Това сподели министър председателят Николай Денков в края на изявлението си на форума „ Възможности за пазара на труда в Североизточна България “, проведен Министерството на труда и обществената политика (МТСП), който се организира в Шумен. В диалога участваха министрите на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на нововъведенията и растежа Милена Стойчева.

Наред с този вид срещи работим и с Министерството на вътрешните работи (МВР), МТСП, Министерството на външните работи (МВнР), Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) за това по какъв начин да улесним привличането на високотехнологични фрагменти в България. Това, от което имаме потребност е по-висококвалифицирани фрагменти, които могат да вземат участие в развиването на най-новите високотехнологични производства, да се вдигне продуктивността и оттова да се вдигнат заплатите, приходите, тъй като колкото и фрагменти да притеглим от чужбина, когато приходите тук остават ниски, при първа опция тези фрагменти ще търсят реализация в други страни, разяснява министър председателят.

Той означи, че през последните десетилетия България има сред три и четири пъти по-ниска продуктивност по отношение на развитите стопански системи. Затова, когато се разисква тази тематика, тя би трябвало да се съчетае и с два въпроса – по какъв начин оптимално можем да използваме хората в районите и по какъв начин да притеглим хора, там където е належащо, добави Денков.

Николай Денков напомни за извършената сред него и посланика на Турция в България Айлин Секизкьок среща в Министерски съвет през юли, съобщи Българска телеграфна агенция. Той изясни, че двамата още веднъж са разискали опциите, които съществуват за турските компании в България, изключително в Североизточна България. Обсъден е казусът и с неналичието на фрагменти, напомни министър председателят.

„ Тогава двамата взехме решение да създадем една среща, да забележим какво можем да създадем за хората, които са в близост, с какво разполагаме, какво ще е належащо. Уверявам ви, че тук казусът не е в неналичието на средства. Средства има и хора има. Въпросът е по какъв начин можем да използваме тези средства, тъй че хора, които се усещат по-подготвени, да бъдат потребни на работодателите “, сподели още министър председателят Денков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР