Приоритет на настоящото ръководство на Министерство на здравеопазването е да

...
Приоритет на настоящото ръководство на Министерство на здравеопазването е да
Коментари Харесай

Ще изграждат е-платформа за закупуване на медицински изделия

Приоритет на актуалното управление на Министерство на здравеопазването е да сложи пациента в центъра на здравните грижи и услуги, които му се оказват и оферират – било то във връзка с болничната здравна помощ или на достъпа, цената и качеството на медикаментите и медицински произведения, уточни заместник-министърът на опазването на здравето маг.-фарм. Лидия Нейчева на кръгла маса за корупционни опасности при доставката и използването на медицински произведения.

Събитието е проведено от Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност (ЦППКОП) с поддръжката на Министерство на здравеопазването и фондация „ Конрад Аденауер “.

Основните разноски на лечебните заведения са по перо „ Лекарствени артикули и медицински произведения “, само че до момента в който при медикаментите има регулация (пределна цена и цена по Позитивен лекарствен списък), която ще бъде в допълнение засилена посредством централизирания търг за доставка на лекарствени артикули за лечебните заведения, такава липсва при медицинските произведения, уточни още заместник-министър Нейчева.

Проблем е, че в България няма обединен указател на медицинските произведения. След необятно обществено разискване подобен би трябвало да се създаде и едвам тогава да се пристъпи към регулация на цените и на пазара посредством основаване на електронен търг за закупуване и на медицински произведения. Платформата ще бъде построена по модела на тази за медикаментите, а цените, които ще се реализират посредством нея, ще бъдат оптималните, на които лечебните заведения ще могат да ги купуват. От там насетне всяка болница ще има свободата да договаря по-ниска цена, в случай че успее, уточни още заместник-здравният министър.

Противоречивата нормативна уредба, неналичието на ясно написани правила и незадоволителният надзор в региона на търговията с медицински произведения бяха измежду другите дискутирани по време на кръглата маса тематики, разбор на които е изработен от ЦППКОП.

Специален посетител на форума беше доктор Франк Бьоме, прокурор в отдел „ Наказателно гонене на корупцията “ във Федералното министерство на правораздаването и отбрана на потребителите на Федерална Република Германия, който показа признатия през 2016 година в Германия Закон за противопоставяне на корупцията в опазването на здравето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР