Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано

...
Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано
Коментари Харесай

Оборудването за АЕЦ Белене се съхранява както изисква производителят

Приоритет на българското държавно управление е да откри най-хубавото решение, обвързвано с реализация на оборудването на АЕЦ „ Белене ". Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място построяването на оборудванията, нужни за предпазване на доставеното съоръжение за централата.

В инспекцията взе участие и изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев. По думите на енергийния министър, платените към този момент над 3 милиарда лева пари на българските данъкоплатци за този план задължават за него да бъде открито най-хубавото решение, заяви пресцентърът на Министерство на енергетиката.

Министър Петкова напомни взетото наскоро решение на Народното събрание, според което до края на м. юни би трябвало да бъдат препоръчани разновидности за реализация на оборудването. За осъществяване на тази задача в министерството към този момент е основана работна група, към която ще бъдат включени и специалисти от всички компании с отношение към процеса - НЕК, БЕХ, АЕЦ „ Козлодуй ", Директива за птиците РАО.

По думите на министър Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на плана, тъй че да бъде обезпечена неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър напомни, че преди дни Европейската капиталова банка прояви интерес да взе участие във финансирането на плана.

Доставеното съоръжение за АЕЦ „ Белене " се съхранява на площадката според всички условия на производителя, откри инспекцията на място. Министър Петкова напомни, че за тази задача НЕК е провела социална поръчка, само че, преди подписването на контракт, определената компания се е отказала. Това наложи НЕК със личен запас да построи навесите и те към този момент са подготвени, установи енергийният министър. Тя напомни, че през предходната седмица от Ижорските фабрики са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, тъй че процесът се извършва съгласно инструкциите на производителите.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР