Принудителният брак по сметка, с който UBS трябваше да придобие

...
Принудителният брак по сметка, с който UBS трябваше да придобие
Коментари Харесай

Големите губещи от брака по сметка между UBS и Credit Suisse

Принудителният " брак по сметка ", с който UBS трябваше да придобие проблематичната втора по величина швейцарска банка Credit Suisse, ще сътвори банков колос с над 5 трилиона $ общи ръководени активи.

Тя беше подкрепена от швейцарското държавно управление, финансовия регулатор на страната и централната банка, която ще предложи ликвидна линия до 100 милиарда швейцарски франка, подкрепена от държавни гаранции против банкрут. Акциите на UBS поевтиняха внезапно в часовете след анонсирането на договорката, преди да се стабилизират на равнище към 17,6 $ за дял, до момента в който тези на Credit Suisse изгубиха съвсем 60% от пазарната си оценка от петък.

Най-големите губещи от договорката обаче са притежателите на така наречен AT1-облигации на Credit Suisse, които ще бъдат напълно отписани при завършването на процедурата по придобиване.

Признатата загуба е за 17 милиарда $, а резултатът от решението на регулаторите може да аргументи съществени вреди за световния бранш, който се оценяваше на към 275 милиарда $ преди срутва на Credit Suisse.

AT1 (additional tier 1) нормално се издават от банките, които желаят да усилят общото равнище на капитала си, с цел да отговорят на условията на регулаторите. Създадени са след финансовата рецесия от 2008 година като инструмент за прекачване на риска от данъкоплатците върху притежателите на облигации. Междувременно се трансформират в известен капиталов артикул, който банките (вкл. Credit Suisse) оферират на клиентите си.

Bloomberg оповестява, че кредиторите към този момент са почнали да ревизират всички облигации от този вид, с цел да схванат дали държавните управления на други страни биха могли да повторят това, което Швейцария направи в неделя - да ги анулира за сметка на възможната изгода за притежателите на акции.

Портфолио мениджърите, които държат AT1-облигации, са възмутени от решението на централните управляващи, тъй като то размества естествения ред на угаждане на претенциите при банкова неплатежоспособност - ползата на акционерите би трябвало да е второстепенен по отношение на този на кредиторите.

" Швейцарците убиха този основен дял от финансирането за заемодателите ", споделя основен изпълнителен шеф на английска банка пред Bloomberg, който отхвърля да бъде назван.

Цените на облигациите от вида AT1 са паднали внезапно при началото на търговията в Азия в понеделник, а дълговите скъпи бумаги на някои от районните банки са на рекордно ниски равнища.

Bloomberg разяснява, че ударът върху притежателите на облигации е предстоящ на фона на колапса на Credit Suisse - " значително това беше повода да бъдат основани, когато за първи път бяха измислени от европейските регулатори след международната финансова рецесия като метод за разпределение на загубите върху кредиторите при банкрут на банки, без да се прибягва до парите на данъкоплатците ".

Привилегированата позиция на акционерите по отношение на притежателите на най-рисковите дългови скъпи книга обаче очевидно основава комплициране и напрежение, що се отнася до йерархията на претенциите на вложители.

В Goldman Sachs даже се приготвят да залагат върху най-рисковите облигации на Credit Suisse от името на вложители, които считат, че в последна сметка ще могат да възстановят част от цената им при възможни правосъдни процеси против швейцарското държавно управление.

От позиция на страната, отписването на задълженията е нужно, с цел да усили капитала на Credit Suisse и да позволи проблемите с ликвидността.

Решението от 19 март обаче евентуално ще докара до пълномащабно разтърсване и до преоценка на този вид скъпи бумаги - цената за издаването на този вид банкови облигации ще скочи още по-високо.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР