Принципите на БСП са в полза на държавата, категоричен е

...
Принципите на БСП са в полза на държавата, категоричен е
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: В интерес на България е да бъде съставено правителство 

Принципите на Българска социалистическа партия са в интерес на страната, безапелационен е социалистът

„ Цялата ни група изрично не поддържа френското предложение, защото ние имахме решение на Националния съвет, имаме поредна политика по този въпрос и считаме, че на този стадий, българският интерес към момента не е предпазен и обезпечен. “ Това съобщи националният представител от парламентарната група на “БСП за България “ проф. Румен Гечев в ефира на NovaNews.

В предаването “Офанзива “ той уточни някои особености на това предложение: „ Излиза по този начин, че България като страна членка, вместо да има поддръжката на своите сътрудници в Европейския съюз при предварителните договаряния с Република Северна Македония, в действителност сме обект на напън от Франция, Германия и други огромни страни. Ние не одобряваме подобен напън, тъй като той не пази българските ползи “, безапелационен е социалистът и добави, че не преглеждат това като победа,, тъй като става въпрос за стърчащ лист хартия, който не е утвърден от Северна Македония.

„ В тази комплицирана конюнктура ние сме длъжни да се отзовем на поканата на нашите сътрудници в досегашната коалиция, да изслушаме техните оферти “, съобщи проф. Гечев по отношение на идното връчване на мандати и продължи: „ Най-важният аршин в този случай е каква би била изгодата за България, семействата и бизнеса, в случай че се реализира съглашение за ново държавно управление и респективно какви биха били отрицателните резултати, в случай че не се сформира. От Българска социалистическа партия считаме, че би трябвало да създадем всичко допустимо да се сформира такова държавно управление, защото служебно държавно управление няма да може да се оправи с провокациите. Най-малкото няма да може да придвижи тези 22 закона, които би трябвало да бъдат изменени, с цел да влезем в Програмата по “Зелената договорка “ и Програмата за резистентност, която е над 13 милиарда “, изясни депутатът от левицата.

Социалистът удостовери позицията на Българска социалистическа партия във връзка с “Газпром “, която е доста ясна и добави: „ Ние не преглеждаме “Газпром “ и Русия като зложелател на България, би трябвало да преглеждаме и Съединени американски щати и Русия като съперници. Нека се конкурират и с Азербайджан, дано се доставя газ и от други източници, ние сме срещу промяната на един монопол с различен “, изясни той. По думите му левицата поддържа да има диверсификация, само че не схваща за какво българите би трябвало да заплащат цената на геополитическите игри на водещите сили в Европа и НАТО.

Във връзка с изявлението на премиера Петков за вестник “Гардиън “ Румен Гечев изясни, че там става дума за експорт към Полша, а не към Украйна. „ Така че все още госпожа Нинова не е подвела никого и България не е изнасяла оръжия за Украйна. А дали останалите страни изнасят за Украйна, това е въпрос, който по интернационалното право и според договорите, България не носи отговорност “, сподели още той.

Според социалиста има напрежение сред президентската институция и Българска социалистическа партия. „ Това са разминавания, които са свързани с държанието на служебните кабинети да вземем за пример. Все отново виждаме, че има напрежение и сред премиера и президента. Г-н Радев дължи политическата си кариера на Българска социалистическа партия и ние имаме някои искания “, съобщи той и даде за образец решението на Румен Радев да изведе на политическия терен Кирил Петков. „ Ние работим добре с тях, само че имаме доста съществени разлики в външнополитическото държание на България. Съобразяваме се с сътрудниците си, само че в никакъв случай не спестяваме и показваме ясно и изрично нашата позиция. Така че е в полза на България институциите да работят в синхрон “, уточни проф. Гечев и добави, че Българска социалистическа партия ще отбрани своя интерес, а обществото регистрира държанието на левицата, което внася успокоение и разсъдък в обединението.

Гечев изясни, че е право на президента да избере на кого ще връчи третия мандат, само че би било разумно това да е Българска социалистическа партия.

На идния Национален съвет на левицата социалистите ще обсъдят 2 точки – доклад на своите министри в ръководството, както и при какви условия да се стартират договаряния с “Продължаваме смяната “.

„ Съставяне на бъдещо ръководство е в полза на България “, безапелационен е проф. Гечев и добави: „ Обществото не желае нови избори, а такива няма и да доведат до основни промени в структурата на Народното събрание. И най-важното – в този момент влизаме в един доста рисков интервал, есенно-зимния сезон. В цяла Европа се следят задълбочаване на стопански рецесии и енергийни несъответствия. Още от на следващия ден би трябвало да стартираме договаряния, тъй като нямам дълготрайни контракти за доставки на газ от 1 август тази година “, съобщи той. По думите му Българска социалистическа партия ще продължи да упорства договарянията с “Газпром “ да бъдат обновени. „ Ние пазиме нашите правила, тъй като те са в интерес на България “, сподели още той.

„ Ние не се тормозим от вътрешната съпротива, при демокрацията има такава “, съобщи Румен Гечев и добави: „ Както виждате сега вътрешната съпротива я няма никаква. Това е по този начин, защото представителството на Българска социалистическа партия в държавното управление се оправя добре, Българска социалистическа партия се приема добре и така наречен съпротива я няма от доста време в публичното пространство “, разяснява той.

По думите на проф. Гечев сега се прави всичко допустимо да бъдат обезпечени обществените заплащания в актуализацията на бюджета. „ Нараснала е кооперативната работа на другите партии, които до през вчерашния ден бяха на други позиции, само че при прецизна организация и изключителна работа, към момента можем да хванем последния трен “, заключи социалистът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР