Принципът на близост за записване на деца в първи клас

...
Принципът на близост за записване на деца в първи клас
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Принципът на близост за записване в първи клас е важен


Принципът на непосредственост за записване на деца в първи клас е неоспорим и значим. Това сподели министър Красимир Вълчев на конференция в Министерството на образованието и науката, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му този принцип може да бъде забелязан в просветителните системи на съвсем всички страни. Имаме и решение на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), която споделя, че той не е дискриминационен, сподели министърът и добави, че не лишават правото на родителите да запишат детето си във всяко друго учебно заведение, само че дават преимущество за записване в най-близкото.

Това преимущество е значимо от позиция на удобството, времето за напредване, сигурността, сподели министърът.

Приемът за първи клас, който беше напролет, мина по-нормално от предишни години, нямаше ги опашките, подбудени от правилото „ пръв записан, пръв класиран ", разяснява министърът.

Над 90% от децата във Варна, Пловдив и Бургас са записани в първи клас в учебно заведение по първо предпочитание, сподели той.

Ще създадем промяна тъй че, когато детето има по-голям брат или сестра до 7-и клас в обещано учебно заведение, да се счита, че то също е „ най-близко ", уточни Вълчев и обоснова смяната с това, че за родителите е доста по-удобно децата да са в едно учебно заведение.

Факт е, че имаме свръхконцентрация в избрани учебни заведения, която е нежелателна, сподели още министърът и посочи, че това води до двусменен режим и неспособност за целодневна организация на образователния развой.

Ще се опитаме да преодолеем тази свръх централизация като регламентираме съгласувателен механизъм от страна на общините, сподели Вълчев. По думите му общините ще имат опция да оферират по-малък банкет в избрани учебни заведения, когато не е обезпечено целодневно образование. Със стандарта за физическата среда, който доработваме, ще регламентираме потенциал за най-големите учебни заведения, сподели той.

Към момента в 74 общини има учебни заведения с двусменен режим.

Предвижда се и напълно нова разпоредба за педагогическите експерти, сподели Вълчев. Ще бъде въведена осведомителна система за вписване на търсене и предложение на педагогичен експерти. Така ще има изясненост къде има дефицит и къде остатък от учители.
МОН планува промени и по отношение на облекчение на административната тежест, сподели още министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР