Принципът е бил или го взимаш за консултант, или си

...
Принципът е бил или го взимаш за консултант, или си
Коментари Харесай

Протеже на Радев прибира тлъсти комисионни в министерството на Явор Гечев

Принципът е бил „ или го взимаш за съветник, или си предпочитам различен министър “

Тихомълком за съветници на служебния министър на земеделието Явор Гечев, са били назначени скандални специалисти, забъркани в редица афери с еврофондове.

Като самобитен връх на сладоледа обаче чиновниците във ведомството сочат тогавашния им сътрудник Емил Дърев. Мълвата носи, че той е бил спуснат персонално от президента Румен Радев, а инструкцията е била, че в случай че не го вземе за пръв асистент, ще си търси нов министър.

Тук е мястото да напомним, че Дърев е племенник на аленото острие Велислава Дърева, която изпълняваше същата роля при служебния министър Христо Бозуков.

Ниската на пръв взор позиция на Емил Дърев като елементарен министерски консултант напълно не е инцидентна. Предвид обстоятелството, че той е някогашен зам.-шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ му дава правото да претендира най-малко за зам.-министър. Именно тук обаче идва казусът с автобиографията му, в която има присъда за присъединяване в корупционна скица, която му не разрешава да заема управителни държавни постове.

За негово благополучие обаче това надалеч не значи, че му е неразрешен достъпът до чекмеджето с милиардите от Брюксел. Служители в земеделското министерство разкриват, че към днешна дата точно Дърев е този, който разпределя средствата от еврофондовете към верните компании. Въпреки множеството забележки, че това не е негова работа, той най-нагло отговарял, че е претрупан с тази задача от „ най-горе “. И още нещо – става известно, че по една „ случайност “ точно той е създателят на огромна част от плановете.

Вероятно към този момент сте се досетили, че по този метод протежето на Румен Радев си прибира тлъсти комисионни в джоба в качеството си на съветник.
Очевидно на никого не му пука, че това е нечовечен спор на ползи, поради който еврофондовете могат да бъдат спрени.

Арестът на Дърев през 2010 година поставя завършек на кариерата му като върховен държавен служител. Припомняме, че тогава той бе арестуван дружно с кмета на община Садово – Марин Йосифов и консултантката Анжела Запрянова. Повод за ареста им стана построяването на канализация в с. Кочево. Великолепната тройка поискали да получат комисионна в размер на 250 хиляди лв. от частна компания, с цел да вземе публичната поръчка.

По това време имало десетина претендента за осъществяването на поръчката и Дърев поел „ уговорката “ да вкара в комисията, която прави оценка офертите членове, които да гласоподават за „ вярната “ компания.
За негово голямо злощастие обаче цялата тази скица била извършена под наблюдението на ДАНС и последвали арестите.

И до момента в който двамата съучастници на Дърев се „ снабдяват “ с действителни присъди, то самият той се разминава с условна. След това приключение племенникът на Велислава Дърева се ориентира към бизнеса с съвещания по европроекти, несъмнено в земеделието.

Предвид обстоятелството, че е човек с опит и контакти, бързо се урежда като съучастник във „ ВОКА-Консулт “ – една от най-големите компании в сектора. На фирмения уебсайт името на Емил Дърев и до ден сегашен съществува като старши съветник, при все, че ролята му на консултант на министъра го слага в нечовечен спор на ползи, тъй като точно той е виновен за разпределението на парите от Брюксел.

Хора от земеделското министерство напомнят, че функционалностите на Дърев били същите и при предходния длъжностен министър проф. Христо Бозуков. През това време направените от „ ВОКА-Консулт “ на Дърев стотици планове, били стремително одобрявани от фонда, изпреварвайки всички други претенденти.
Според осведомени по една „ случайност “ всички планове, от които Дърев трябвало да получи комисионна се падали на млада и красива служителка, която била прочувствено близка с него.

Прави усещане, че от няколко дни като негова колежка е назначена и Светлана Боянова, която в първото държавно управление на ГЕРБ е заместител на скандалния Мирослав Найденов. Заради абсурда „ Дюнигейт “ тя стана клиент на прокуратурата малко, откакто зае поста, защото разписала продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър за жълти стотинки

Купувач на мястото е тъстът на шефа на БФС Боби Михайлов, който по-късно препродава имота, само че на четирикратно по-висока цена. За да бъде избегнато законовата възбрана за застрояване върху предпазени територии в документите дюните са вписани като земеделска земя.

Малко след този сигнал против нея биват подадени сигнали, че близки компании усвоили милиони левове от еврофондовете по бързата писта. И още веднъж по „ случайност “ раздаването е утвърдено от брачна половинка й Иван Боянов, който оглавявал правния отдел във фонда.
Към днешна дата тя се препитава като съветник на частни компании, кандидатстващи за финансиране на аграрни планове и надали би изненадало някого, в случай че и написаните от нея днешни планове, бъдат утвърдени по бързата писта.
Източник: Уикенд
Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР