Принципът 90/10 е много популярен и е обект на презентации,

...
Принципът 90/10 е много популярен и е обект на презентации,
Коментари Харесай

Правилото 90/10 - как работи и за какво ни помага

Принципът 90/10 е доста известен и е обект на презентации, полемики и проучвания от редица експерти в разнообразни области. Доктор Стивън Кови – американски предприемач, възпитател, публицист и преподавател, концентрира вниманието на една от своите лекции точно на характерното предписание. Кови е посветил живота си на това да показва по какъв начин всеки човек може да управлява ориста си с надълбоко, само че непосредствено ориентиране. Съветите му са помогнали на доста хора по целия свят.

“Същността на правилото 90/10 се състои в това, че ние можем да направляваме едвам 10% от протичащото се към нас, останалите 90% от събитията, са резултат от нашите реакции. ”

Какво значи това? Ние в действителност не можем да направляваме повече от тези 10% - не можем да спрем техниката към нас да се поврежда, да предвидим закъснения в градския превоз или да предотвратим претрупан трафик. Останалите 90% са разнообразни, тъй като точно ние ги дефинираме. Не можем да създадем нищо, в случай че рейсът ни закъснява, само че от нас зависи да изберем по какъв начин ще реагираме на това: преди да се поддадем на отчаяние и яд, в случай че времето е хубаво, постоянно можем да се разходим, да използваме минутите до момента в който чакаме, с цел да почетем от книгата в чантата ни, за която в никакъв случай не остава време или да се обадим на другар, с който не сме се чували от дълго време, тъй като графикът ни е бил прекомерно претрупан. Защо не и да се срещнем с някого, който също чака като нас?

“Погледната по този метод, обстановката може да се трансформира в позитивна и приятна за нас, защото сме съумели да намерим време за себе си. ”

Нашите реакции по образеца на правилото 90/10

Ако постоянно подхождаме отрицателно и за най-малкото нещо, склонни сме да се разстройваме, упрекваме и да се питаме „ за какво все на мен? “, то в никакъв случай няма да се усещаме добре. Упоритият негативизъм, който доста постоянно сами подхранваме, повлиява всички сфери на живота ни и се настанява трайно в всекидневието ни. Но една дребна смяна в метода, по който реагираме може да докара до доста положителни резултати, които последователно да доведат и до същински прогрес. Разбира се, нужна е процедура – започнете с дребни стъпки, даже на смешка и сами ще се убедите в действието на правилото.

Ако някой каже нещо неприятно за вас, не позволявайте това да ви визира, просто реагирайте вярно. Погрешната реакция в обстановката може да докара до непотребен стрес, утежняване на връзката с дадения човек и ще провали целия ви ден. Бъдете мъдри и не позволявайте невъзпитанието или нервността на някого да се отрази зле на вас, да ви напряга и затормозява. Изпадайки в сходни обстановки, просто си припомняйте думите на огромния френски публицист Оноре дьо Балзак: „ Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите. “

След като сте наясно по какъв начин работи правилото 90/10 можете да започнете да го прилагате за всяка една обстановка и след време сами ще се изненадате от резултатите и най-много от метода, по който се чувствате, спестявайки си непотребни нерви, напрежение и отрицателни страсти. Ако се научим да реагираме вярно, то всеки един ден ще бъде за нас пълностоен и прелестен.

Как да стартираме?

Когато изпаднете в някаква неприятна за вас обстановка и сте на прага да изпаднете в обезсърчение и страдание, си задайте следните няколко въпроса:

Защо това в действителност е толкоз значимо за мен?
Мога ли да обърна обстановката в нещо позитивно?
Какво мога да науча от това?
Ако през днешния ден беше последният ден от живота ми, това щеше ли да е от голяма важност?
Какво в действителност зависи от мен?
Кои са плюсовете и минусите на тази обстановка?
Мога ли да трансформира нещо?

Запомнете, не се тревожете за нещата, които не зависят от вас. Ако не можете да откриете позитивния колорит в отрицателното, бъдете признателни за опита, за урока, който сте научили и продължете самоуверено напред. Шведският публицист и публицист Юнас Юнасон написа в своята книга-бестселър „ Стогодишният дъртак, който скочи през прозореца и изчезна “: „...защото ще видиш, че нещата ще се наредят по метода, по който ще се наредят - нормално става по този начин. Всъщност съвсем постоянно. “
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР