Принцеса Маргарет Роуз Уиндзор (1930–2002), графиня на Сноудън и по-малка

...
Принцеса Маргарет Роуз Уиндзор (1930–2002), графиня на Сноудън и по-малка
Коментари Харесай

Принцеса Маргарет – бунтарка и сестра на Елизабет II

Принцеса Маргарет Роуз Уиндзор (1930–2002), графиня на Сноудън и по-малка сестра на кралица Елизабет II, е може би една от най-популярните кралски особи в актуалната история. Известна с бунтарския си и съдбоносен темперамент, тя привлича вниманието на медиите по целия свят с метода си на живот на „ купонджийка “ и връзката си с капитана на групата на татко си Питър Таунсенд – романс, включен в блокбъстъра на сериала The Crown на Netflix.

Тук ви предлагаме няколко любопитни факта за принцеса Маргарет…

 Princesses Elizabeth and Margaret starring in wartime Aladdin, 1943. (7936243828) (cropped)

Принцеса Маргарет е родена на 21 август 1930 година в замъка Гламис, Шотландия, фамилното седалище на майка й. По време на раждането си тя е четвърта подред за трона посредством татко си крал Джордж VI. Въпреки че родителите й се надяват да я нарекат ​​Ан, върху името е наложено несъгласие от дядо й крал Джордж V, и по тази причина избират Маргарет – което по-късно е кратко на „ Марго “ от околните й. Според Independent, регистрацията на раждането на Маргарет се отсрочва за няколко дни, с цел да „ се избегне да бъде номер 13 в енорийския указател “.

Маргарет има редица други първи места в кралското семейство, свързани с нейното име: нейната женитба с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс през 1960 година е първата английска кралска женитба, излъчена по националната телевизия, до момента в който разводът й 18 години по-късно през 1978 година, е първият за старша кралска персона, откакто внучката на кралица Виктория принцеса Виктория Мелита приключва брака си с Ернст Лудвиг през 1901 година

Маргарет и Елизабет се радват на сравнително стандартното възпитание за децата в тяхното обществено състояние и като доста сестри на съвсем друга възраст, те не странят от малко съревнование сред братя и сестри. Марион Крофорд, която 17 години работи като гувернантка на фамилията, написа в неоторизирана биография, озаглавена „ Малките принцеси “, че те са „ две изцяло естествени и здрави “ дребни девойки. „ Нито едното, нито другото обаче не биха пропуснали да ударят, в случай че бяха раздразнени “, разкрива тя. „ Лилибет (Елизабет) беше доста бърза с левия си прав. Маргарет по-скоро обичаше близкия пердах – за нея се знаеше, че от време на време хапе. “

Като оставим хапането настрани, двете поддържат близки връзки и в зрелост. Маргарет е шаферка на брака на Елизабет с принц Филип през 1947 година, а Елизабет подарява на Маргарет 20-стаен апартамент в двореца Кенсингтън след сватбата й с Антъни Армстронг-Джоунс през 1960 година

Да бъдеш сестра на ръководещия монарх може да е оказало своето въздействие върху Маргарет. Според журналиста Крейг Браун, създател на „ Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret “, принцесата има повтарящи се кошмари, че разочарова Елизабет. Когато романист пита Маргарет дали някога е имала сънища с кралицата, Маргарет дава отговор, че има кошмари, че не е „ неодобрена “.

За разлика от сестра си Елизабет, Маргарет не е подложена на мощен напън да се омъжи. В началото на 20-те си години тя стартира връзка с капитанът на коннцата на татко й Питър Таунсенд – мъж, 16 години по-възрастен от нея. Таунсенд има две деца със брачната половинка си Розмари Пол и е считан – най-малко по кралските стандарти – за елементарен жител със скромни приходи. За младата принцеса връзката им е първия й допир с сантименталната обич.

Въпреки че връзките на Маргарет с Питър Таунсенд постоянно се назовават „ спекулация “, не е ясно по кое време стартират. Таунсенд се развежда през 1952 година и някои източници допускат, че той се сближава с Маргарет чак след гибелта на татко й, крал Джордж VI, на 6 февруари 1952 година

През февруари 1960 година Маргарет афишира годежа си с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс. Разкритието изненадва медиите, които допускат, че Маргарет е приела предлагането малко откакто е научила, че някогашната й обич Питър Таунсенд има намерение да се ожени за 19-годишна белгийка на име Мари-Люс Ямагне.

Три месеца по-късно, на 6 май 1960 година, Маргарет и Армстронг-Джоунс разменят клетви на грандиозна гала в Уестминстърското абатство. Това е първата английска кралска женитба, излъчена по малкия екран, и към 300 милиона души се гледат събитието. Поканени са към 2000 посетители, в това число някогашният министър-председател Уинстън Чърчил, датската кралица Ингрид и краля и кралицата на Швеция.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР