Принцеса Хая, една от жените на дубайския емир Ал Мактум,

...
Принцеса Хая, една от жените на дубайския емир Ал Мактум,
Коментари Харесай

Защо бягат дубайските принцеси?

Принцеса Хая, една от дамите на дубайския емир Ал Мактум, избяга от брачна половинка си. Преди нея опит за бягство започнаха и две от дъщерите на владетеля. По-малката от тях, принцеса Латифа, споделя разтърсващи елементи пред " Дойче веле ".

Британският щемпел от няколко дни насам оповестява, че принцеса Хая, една от съпругите на дубайския държател Мохамед бин Рашид ал Мактум, е избягала от Обединените арабски емирства (ОАЕ). По непотвърдени до момента сведения, сега тя се намира във Англия, само че е поискала леговище в Германия. Бягството ѝ от Дубай било проведено благодарение на немски посланик.

" Не разполагаме с информация по този случай ", съобщи говорителката на немското външно министерство. По подобен метод се изрече и представителят на вътрешното министерство.

Шамса, Латифа, а в този момент и Хая

Дочуват се обаче и по-различни информации. Адвокатът Дейвид Хейг е деятел на групата " Свобода за Латифа ", която се ангажира в помощ на Латифа Мактум - една от дъщерите на дубайския емир. Самият Хейг е прекарал няколко месеца в затвор в Дубай поради обвинявания в машинация. И споделя, че там е бил подлаган на изтезания и полови издевателства. Хейг и неговият екип научили от " голям брой достоверни източници ", че принцеса Хая се намира във Англия. " Това удостоверяват и известия на Хюман Райтс Уоч ", съобщи Хейг пред Дъждовни води.

Принцеса Хая е щерка на умрелия през 1999 крал на Йордания Хюсеин и полусестра на настоящия йордански крал Абдула II. През 2004 година Хая се омъжва за емира на Дубай. Принцесата е следвала в Оксфорд, където приключва политология, философия и стопанска система. Освен това е огромна любителка на спорта. През 2000 година принцесата показа Йордания на Олимпийските игри в Сидни в дисциплината конна езда.

Принцеса Хая не е първата жена от обкръжението на емира, която подхваща опит за бягство. Шамса, щерка на шейх Мактум, избяга през август 2000 година в Англия. Само няколко седмици по-късно обаче тя бе отвлечена в Кеймбридж и принудително върната в Дубай, където прекара осем години в пандиза.

През март предходната година опит за бягство предприе и другата щерка на Мактум - Латифа. Документален филм на БиБиСи описа, че младата жена е възнамерявала бягството си в продължение на седем години, доверявайки ориста си на един американски предприемач от френски генезис, който е трябвало да я откара с яхтата си до Индия. Но малко преди да доближат индийския бряг, яхтата е спряна от бреговата защита. Предполага се, че това е станало по гледище на шейха.

Разтърсващият роман на принцеса Латифа

В едно видео, записано от самата Латифа преди бягството, принцесата споделя за живота си в двора на емира: обсипана с разкош, само че без никакви права и свободи. Когато си разрешила да изрази митинг, Латифа била изтезавана и наложително дрогирана. Същото претърпяла и след първия си опит за бягство на 16-годишна възраст.

Сходна била ориста и на по-голямата ѝ сестра Шамса след нейния опит за бягство. И до през днешния ден я принуждават да взима таблетки, които я трансформират в зомби, споделя Латифа във видеото.

През декември 2018 дубайската държавна информационна организация разгласява две фотоси, които незабавно привлякоха внимание. Фотографиите демонстрират принцеса Латифа в компанията на някогашния Върховен комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мери Робинсън, която явно поддържа другарски връзки с емира на Дубай. Снимките потвърждават, че Латифа е жива, само че на тях принцесата несъмнено не наподобява щастлива.
Правозащитникът Дейвид Хейг дефинира това пътешестване на Робинсън до Дубай като огромна неточност, защото по този метод тя е съдействала за легитимацията на господстващия режим. " Последните шокиращи вести от Дубай дават на Мери Робинсън неповторимата опция да поправи своята неточност от декември предходната година. Сега тя просто би трябвало да признае, че е позволила да бъде заблудена ", споделя Хейг.

" Безразлично ми е дали си жива или мъртва "

Емирът на Дубай до момента не е коментирал новината за бягството на жена му. Но в профила му в Инстаграм могат да се прочетат редове, които очевидно са свързани с последните събития. Заглавието на стихотворението гласи: " Ти живя и умря ". А след това четем следните редове:

" Някои неточности носят името невярност.
Ти прекрачи границата и злоупотреби с моето доверие.
Но аз прозрях твоите игрички.
С постъпките си ти се е желало да ме засегнеш.
Но вместо това единствено сподели, че си недостойна.
Дяволското ти държание няма да ти донесе никакви изгоди.
Безразлично ми е дали си жива или мъртва. "

Три дами към този момент са правили опит да избягат от създателя на тези редове. Очакваме техния роман.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР