Принцът на Йордания Хамза бин Хусеин, полубрат на крал Абдула,

...
Принцът на Йордания Хамза бин Хусеин, полубрат на крал Абдула,
Коментари Харесай

Братът на крал Абдула под домашен арест заради "заговор за дестабилизация" на Йордания

Принцът на Йордания Хамза бин Хусеин, полубрат на крал Абдула, и негови сподвижници взаимно „ с непознати служби “ са възнамерявали скрит план за „ дестабилизиране “ на Йордания. Това съобщи вицепремиерът на страната Айман Сафади в особено изказване за медиите.

Йорданското държавно управление наруши своето безмълвие, откакто тази неделя принц Хамза съобщи във видеосъобщение, изпратено до Би Би Си и други международни медии, че е подложен под домакински арест. Във видеото принцът отхвърля да е забъркан в скрит план против своя брат, само че в същото време упреква ръководещите в страната в корупция и непросветеност, която заплашва добруването на елементарните йорданци.

Хамза оповестява, че началникът на генералния щаб на йорданската войска му е забранил да излиза от вкъщи си, да поддържа връзка с хора от външния свят. Принцът споделя, че чака всеки миг да бъда прекратени всичките му информационни връзки с външния свят. В запис, публикуван в „ Туитър “, принцът също по този начин декларира, че не счита да се подчинява на тези заповеди.

Според вицепремиера Айман Сафади началникът на генералния щаб на йорданската войска е изискал от Хамза да приключи всички действия, „ ориентирани против сигурността и стабилността на Йордания “, само че срещата мина непродуктивно. Сафади заяви, че общо 14 души са били задържани по обвинявания за дестабилизиране на Йордания, като преди този момент са били арестувани още двама души.
Снимка: Reuters
Според арабски медии измежду арестуваните има висши офицери, още един член на кралското семейство и някогашен министър. По непотвърдена информация принц Хамза е бил подложен под домакински арест, откакто се е срещнал с племенни водачи.

Би Би Си напомня, че принц Хамза е бил обичаният наследник на крал Хюсеин и най-обичаната му брачната половинка – Нур, и е бил спряган за престолонаследник, само че ръководството в страната е било поето от по-възрастния му брат Абдула, защото е бил малолетен, когато татко им е умрял.
Снимка: EPA
Принц Хамза е ученик на английската Кралска военна академия Сандхърст и университета Харвард.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР