Наградата Earthshot на принц Уилям обявява финалистите за наградите за 2023 г.

...
Принц Уилям е на посещение в Ню Йорк във вторник
Коментари Харесай

Принц Уилям е на посещение в Ню Йорк във вторник по време на Седмицата на климата, срещата на върха за климата, която съвпада с Общото събрание на ООН, и обявява финалистите за наградата Earthshot , неговата благотворителност, фокусирана върху климата.

15-те финалисти за наградата Earthshot за 2023 г. включват следните групи: 

Coastal 500, група от кметове на САЩ и местни правителствени лидери, които работят за възстановяване на океанските местообитания и се застъпват за защита на бреговете в международен план; WildAid Marine Programme, глобална организация с нестопанска цел, базирана в САЩ, която се занимава с нуждите за опазване на световния океан; Circ Inc., която създаде решение, позволяващо рециклирането на полипамучни тъкани, които съставляват половината от всички текстилни отпадъци; Aquacycl, който използва микробна технология, за да направи пречистването на промишлени отпадъчни води по-достъпно, по-ефективно и по-малко замърсяващо; и Boomitra, която премахва емисиите и увеличава печалбите на фермерите, като стимулира възстановяването на земята чрез проверен пазар за въглеродни кредити.

Други финалисти идват от Обединеното кралство, Перу, Бразилия, Сиера Леоне, Хонконг, Южна Африка и Австралия.

възстановете изобилните някога рифове със стриди в Ню Йорк.

Уилям също се срещна с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в понеделник, според ООН 

Какво представлява наградата Earthshot?

През 2020 г. принц Уилям стартира това, което дворецът Кенсингтън нарече "най-престижната глобална екологична награда в историята", известна като Earthshot Prize. Уилям каза, че е бил вдъхновен от обещанието на президента Джон Ф. Кенеди „Moonshot“ да изпрати американци на Луната.

Бащата на Уилям, крал Чарлз III, отдавна защитава проблемите на околната среда.

Всяка година от 2021 г. до 2030 г. Съветът за наградата Earthshot ще присъди награда на петима победители, предлагащи „решения, базирани на доказателства“ за всяка от петте широки цели на Earthshot:

Защита и възстановяване на природата Почистете нашата въздух Съживете нашите океани Изградете свят без отпадъци Поправете нашия климат

Според двореца Кенсингтън всеки от петимата годишни победители ще получи награда от около 1,3 милиона долара, „които ще бъдат използвани за подкрепа на съгласувани екологични и природозащитни проекти, както и големи- мащабно обществено признание и значителна подкрепа за мащабиране на тяхното решение."

Наградите ще бъдат раздадени през ноември в Сингапур. Миналогодишната церемония се проведе в Бостън.

Гледайте историята на един от победителите за 2022 г., на мисия да замени пластмасата за еднократна употреба с морски водорасли, във видеоклипа по-долу:

Чарли Д'Агата допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР