Принц Хенрик Датски - съпруг на кралица Маргрете II, е

...
Принц Хенрик Датски - съпруг на кралица Маргрете II, е
Коментари Харесай

Кой бе принц споминалият се Хенрик Датски - голямата любов на кралица Маргрете II

Принц Хенрик Датски - брачен партньор на кралица Маргрете II, е умрял, оповестява датският двор. През януари той постъпи в болница поради белодробна зараза, само че е изписан, с цел да прекара последните дни от живота си вкъщи, показват още от кралската пресслужба.

Както БЛИЦ писа той е умрял преди среднощ в сряда, в двореца Фреденсборг, като до него са били брачната половинка му и двамата му синове.

Хенрик е французин, роден в Таланс в Югозападна Франция. Пълното му име е Анри Мари Жан Андре, граф дьо Лаборд дьо Монпеза. В ранните си години е живял във Виетнам, където татко му, също граф, се занимава със фамилен бизнес. През 1939 година фамилията му се прибира във Франция. Хенрик учи в учебно заведение на йезуитите в Бордо. През 1950 година се връща в Ханой и се дипломира в гимназия там, а след това учи право и политически науки в Сорбоната в Париж. Учи китайски и виетнамски в Националното учебно заведение за източни езици в Париж.

По време на военната си работа той е в пехотата в Алжир в интервала 1959-1962 година После постъпва на работа във френското външно министерство на постове в Азия и най-после във френското посолство в Лондон./ Gulliver/Getty Images
Запознава се с престолонаследничката на Дания Маргрете на вечеря в Лондон през 1965 година, където тя учи. Тя му прави усещане с учението си да води диалог. Срещат се година по-късно насватба в Шотландия и най-после той я кани на частна вечеря. После тя признава, че се е влюбила бясно в него.



През 1967 година се женят и той става лютеранец и трансформира името си на Хенрик. Маргрете става монарх през 1972 година Тя и Хенрик имат двама сина - Фредрик, роден през 1968 година, и Йоахим, роден през 1969 г./ Gulliver/Getty Images
През годините принцът не криеше, че би желал да играе по-значима роля от тази на принц консорт. Той и кралицата споделяха ползи в изкуството и културата. Принцът разгласява няколко книги с лирика, илюстрирани от кралицата, както и готварски книги и записките си.

Принцът и кралицата признаваха, че са желали да имат повече време, което да прекарат дружно със синовете си, преди да се посветят на формалните отговорности, произлизащи от коронясването на Маргрете.

За проблемите със здравето на принца се заприказва още през септември предходната година, когато той получи диагноза деменция, а в белия му дроб беше открит израстък.



83-годишният Хенрик, роден като Анри Мари Жан Андре - граф дьо Лаборд дьо Монпеза, се дами за Маргрете през 1967 година, когато тя е престолонаследничка.

Принцът се отдръпна от поста си на принц-консорт през януари 2016 година Кралската двойка отпразнува своята златна женитба през 2017 година

Миналата година той съобщи, че не желае да бъде заровен до брачната половинка си, защото в никакъв случай не е бил еднакъв на нея през взаимния им живот, не получавайки купата крал.

Традицията в Дания повелява кралските особи да бъдат погребвани в катедралата Роскилде, която се намира западно от Копенхаген.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР