Принц Хари е първият представител на британското кралско семейство, който

...
Принц Хари е първият представител на британското кралско семейство, който
Коментари Харесай

Принц Хари става първият кралски свидетел пред съда от 130 години насам

Принц Хари е първият представител на английското кралско семейство, който ще даде показания в съда от 130 години насам, оповестява Reuters.

Следващата седмица той ще свидетелства против вестникарска таблоидна група, против която води тежка правосъдна борба.

По-малкият наследник на крал Чарлз III ще се яви на свидетелската пейка в лондонския Върховен съд в границите на делото, което той и още над 100 звезди и високопоставени персони водят против Mirror Group Newspapers (MGN), издател на вестниците Daily Mirror, Sunday Mirror и Sunday People.

Преди принц Хари, Едуард VII свидетелства като част от бракоразводно дело през 1870 година и 20 години по-късно в развой за клюка във връзка игра на карти - и в двата случая преди да стане крал, прецизира Reuters.

Принцът, който е пети по ред престолонаследник на Британския престол, е водеща личност по всички вестници на Острова през последните шест месеца поради правосъдните си разногласия с таблоидната преса, публикуването на записките му в скандална книга и присъединяване му в документална поредност на Netflix, в които упреква други висши кралски особи в сговор с таблоидни вестници.

Явяването на принц Хари като очевидец в съда се чака да притегли вниманието на целия свят, отбелязва Reuters.

Дейвид Йеланд, старши консултант по връзките и някогашен редактор на таблоида Sun на Рупърт Мърдок - издание, което Хари също съди, декларира, че кралското семейство от дълго време се стреми да заобикаля правосъдните каузи, тъй като не може да управлява обстановката. " Тези каузи постоянно са случай на взаимно обезпечено заличаване ", изяснява той.

Освен принц Хари, още над 100 души вземат участие в груповия иск против медийната група MGN.

В правосъдния развой, който стартира предишния месец, се твърди, че публицисти от MGN или частни детективи, наети от тях, са правили телефонни измами в " промишлени мащаби " и други противозаконни дейности, с цел да получат информация за принца и другите ищци по делото.

Това е ставало със знанието и утвърждението на основни редактори и ръководители в медийната група, съобщи юристът на ищците Дейвид Шерборн.

MGN оспорва обвиняванията и твърди, че ръководителите отхвърлят да са знаели каквото и да било за хакерството в телефоните на звездите и че не са били в течение на каквито и да е непозволени дейности.

Един от очевидците, който е публицист и биограф на принц Хари, описа пред съда, че някогашният редактор Пиърс Морган, който в този момент е един от най-известните английски телевизионни водещи и прям критик на принца и брачната половинка му Меган, е знаел за хакерската офанзива на персонални данни от телефоните.

Морган, който отхвърля да е забъркан в нелегално държание, напусна работата си като водещ на ефирен сутрешеб блок откакто направи откровени забележки за брачната половинка на принц Хари Меган Маркъл.

В началото на правосъдния развой MGN, която в този момент е благосъстоятелност на Reach, сервира опрощение в правосъдните документи и призна, че в един от случаите Sunday People нелегално е потърсил информация за принц Хари и че той има право на обезщетение. Медийната група обаче отхвърли другите му изказвания, като съобщи, че няма доказателства.

Очаква се Бъкингамският замък евентуално да заеме централна роля в свидетелския разпит на Хари, като MGN ще твърди, че част от информацията на вестниците е пристигнала точно от кралските чиновници.

В документите на MGN се споделя, че една от историите за принц Хари е оповестена от някогашния заместник-личен секретар на крал Чарлз по време на " постоянните хранения и напитки дружно " с Пиърс Морган.

От своя страна принцът упрекна фамилията и чиновниците в двореца в съучастие в приключването на информация за него, с цел да защитят личната си известност. Дворецът не е направил коментар по тематиката.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР