Приносът и лидерството на жените трябва да бъде приоритет, за

...
Приносът и лидерството на жените трябва да бъде приоритет, за
Коментари Харесай

Габриел: Разликата в заплащането между мъжете и жените за труд с равна стойност няма място в демократично общество

" Приносът и водачеството на дамите би трябвало да бъде приоритет, с цел да може дружно да се сътвори иновационна екосистема, която да поддържа творчеството, новаторството, предприемачеството ", сподели вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел на конференцията " EmpowerHer: Elevate to Excellence " в София, проведена от Американската комерсиална камара (АТК) в България във връзка Международния ден на дамата - 8 март, оповестява Българска телеграфна агенция.

Основна цел на самодейността EmpowerHer, сложена през 2022 година сред Американските търговски камари в Европа, Американската комерсиална камара към Европейски Съюз и Министерството на търговията на Съединени американски щати, е увеличение на икономическото овластяване на дамите на работното място и женското предприемачество. 

Мария Габриел сподели, че има вяра в капацитета на дамите в икономическия напредък и в даването на видимост на историята на триумфа на дамите, в позитивната мощ на по-яркото посланичество на дамите на лидерски позиции и при вземането на стопански и политически решения. Вярвам, че разликата в заплащането сред мъжете и дамите за труд с равна стойност няма място в демократично общество. Затова и овластяването на дамите е императив за всички нас, които се борим за едно общество, което да е по-добро, по-справедливо, да е приобщаващо, само че също по този начин се борим и за увеличение на продуктивността и икономическия напредък, сподели Габриел. По думите й, в случай че успеем да реализираме това, печелим всички.

Габриел цитира данни, съгласно които единствено 8 % от 500-те компании в " Стандард енд Пуърс " имат жена основен изпълнителен шеф, само че те са надминали по възвращаемост вложенията в 92 % от фирмите, ръководени от мъже в последните 10 години. Според данните през последните 10 години разликата във възвращаемостта е 384 % при фирмите, ръководени от дами, 261 % при фирмите, ръководени от мъже, като Мария Габриел сподели, че ще продължава да притегля вниманието върху нуждата от целенасочени политики за увеличение на броя на фирмите, ръководени от дами.

Вицепремиерът сподели още, че съгласно данните 40 % от иноваторите и бизнесмените в Европа са дами, само че все пак едвам 5 % от тях са вложители в рисков капитал, както и че 15 % от стартъпите в Европа са учредени от дами, само че те получават едвам 2 % от вложенията в тази сфера. Вярвам, че това би трябвало да се промени, само че единствено с думи няма да стане, за това са нужни нашите познания, умения, оферти за съответни отговори, сподели Мария Габриел.

Габриел напомни начинания, които е имала като еврокомисар по нововъведенията, науката и образованието, като означи, че част от тях са били непосредствено свързани с това да има повече дами бизнесмени, да се обърне повече внимание на фирмите, ръководени от дами, които има потребност да притеглят повече капитал. 

Мария Габриел означи значимостта да има повече осведомителни акции и предоставяне на видимост на достиженията на дамите новатори и уточни, че това е едно от провокациите пред нея, за което ще работи. Тя даде образец с Европейския конгрес за дами новатори, основан през 2022 година, в който се включиха дами бизнесмени и иноватори от цяла Европа, чиято цел беше да се построи платформа, в границите на която да се разискват провокациите и опциите пред дамите в региона на нововъведенията и предприемачеството. Габриел напомни, че предходната година, още веднъж на 8 март, показа осведомителна акция, отдадена на девойките и дамите в науката и нововъведенията. Затова съгласно Мария Габриел е пристигнало време да създадем такава осведомителна акция и в България. По думите й може да създадем по този начин, че до края на годината, всяка седмица с къс клип, както европейската акция, да се даде видимост на историята на триумфа и достиженията на дамите.

Мария Габриел означи също значимостта на основаването на връзка сред обучение и предприемачество, стратегически вложения и достъп до капитал. Тя сложи акцент върху нуждата от повече образования и стратегии за насърчаване на предприемачеството и уменията при дамите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР