Примката около врата на длъжниците с лоши кредите ще бъде

...
Примката около врата на длъжниците с лоши кредите ще бъде
Коментари Харесай

Слагат таван на наказателната лихва за лоши заеми

Примката към врата на длъжниците с неприятни кредите ще бъде отпусната с напълно нов Закон за лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми, който е пуснат за публично разискване от Министерство на финансите. Законът ще уреди разпоредбите за продажба и събиране на неприятни заеми. Представители на компаниите за събиране на проблеми заеми няма да могат да вървят в домовете или в офисите на длъжниците. Няма да могат и да притискат със закани длъжниците да платят.

Недостатък е, че новите правила ще важат единствено за проблематични заеми, отпуснати от банки или сдружения за бързи заеми, а не за събирането на всевъзможни просрочени отговорности, като да вземем за пример сметки за вода или парно.

С новия закон се дава опция на банките и на компаниите за бързи заеми да продават отпуснатите от тях неприятни заеми на “купувачи на заеми ”. А самото събиране на към този момент продадените проблематични заеми ще става от компании “обслужващи заеми ”, които би трябвало да получат лиценз от Българска народна банка за осъществяване на активността. Купувачът на заеми може да е случаен човек или компания, само че той би трябвало да има контракт с лицензирана компания за обслужване на заеми. Купувачът на заеми може и самичък да събира проблематичните заеми, само че единствено в случай че е получил лиценз от Българска народна банка за тази активност.

Купувачите на заеми и компаниите, обслужващи заеми, ще реализират връзката си с длъжниците само посредством телефонни позвънявания или отправяне на претенции в писмена и електронна форма, адресирани персонално до длъжника, планува новият закон. Така визити в дома на длъжника ще бъдат неразрешени. Ще бъде неразрешено и потреблението на нападателни търговски практики при събирането на просрочени заеми. Под нападателни практики се схваща потреблението на тормоз, насила, в това число потреблението на физическа мощ или корист с въздействие, тъй че човек да вземе решение, което другояче не би направил.

В момента няма правила за събирането на просрочени вземания. Затова всяка компания за събиране на вземания може да употребява друг метод. Има недоволства на хора, че им звънят когато и да е на денонощието и през почивните дни и им насочат предизвестия, какво може да се случи, в случай че не платят задължението си. Някои лепят бележки на вратата на длъжниците и по този начин съседите схващат, че индивидът има финансови проблеми.

В плана на закон особено е записано, че купувачът на заеми и компанията, обслужваща заеми, са длъжни да зачитат неприкосновеността на персоналния живот на кредитополучателите и да ползват правила за етично държание и връзка с кредитополучателите. Няма експлицитна възбрана да звънят по телефона на длъжника през нощта. Но в случай че човек реши, че правата му са нарушени, ще може да подаде сигнал в Комисията за отбрана на потребителите. Самата комисия ще бъде длъжна бързо да преглежда жалбите и при определяне на нарушаване може да постанова наказания и да уведомява Българска народна банка. При жестоко или редовно нарушение на разпоредбите от страна на събирачите на задължения, Българска народна банка ще може да лишава лиценза им.

Събирачите на неприятни заеми, наричани лица, обслужващи заеми, ще би трябвало да извършват политика на заслужено и етично отнасяне на кредитополучателите, написа в плана на нов закон. В него особено е посочено, че в случай че длъжникът е компания и към нея се държат неетично при събирането на просрочените заеми, Българска народна банка може да постанова санкция в размер от 20 хиляди до до 40 хиляди лева Ако същото неетично държание при събирането на просрочени заеми е към жител, той може да се оплаче на Комисията за отбрана на потребителите, която да наложи съответната глоба или да изиска от Българска народна банка лишаване на лиценза на компанията за събиране на неприятни заеми.

Друг значителен миг в новия закон, е че купувачите на задължения и компаниите за обслужване на заеми няма да могат да претендират длъжниците да платят освен това от дължимото, несъмнено в контракта с първичния заемодател.

Купувачът на заеми или компанията за обслужване на заеми имат право да начисляват единствено рента за времето на забавата при изплащането на заема, която не може да надвишава законната рента, т.е. главния лихвен % на Българска народна банка плюс 10 пункта. В момента главният лихвен % на Българска народна банка е 3,79%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР