Примерно – едно и също конкретно лекарство на един и

...
Примерно – едно и също конкретно лекарство на един и
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Касата се източва с лобистки закони, прокарани от министър Ананиев и Жени Начева


Примерно – едно и също съответно лекарство на един и същи производител, когато се регистрира от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се регистрира от частна, го плащаме на цена от 1050 лева Разликата е 7 пъти.

Нов скандал в страната! Истинска бомба хвърли шефът на Зравната каса доктор Дечо Дечев, обвинявайки здравния министър Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева в умишлено и съзнателно източване на НЗОК.

"Болниците са доста, Касата се източва с фиктивни действия и лобистки закони, а промени няма ", съобщи доктор Дечо Дечев, представен от skener.news и разгласи своето отдръпване през март.

„ В няколко случая през предходната година каруцата беше сложена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона лев за сестрите, за които беше дадено, че ще се дадат от бюджета на страната.

Най-парадоксалното е, че това го оферират хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невероятно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база активност. Оказа се, че няма по какъв начин да се дадат тези 50 млн. лв. и беше казано – да ги даде касата. Но по какъв начин НЗОК да ги даде? Единственият метод е като се покачат цени на избрани действия. Повишиха се цени, това не докара до нищо и след три месеца тръснахме друга концепция, без касата да знае – усилваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и слагаме фонда пред приключен факт. Реалният резултат е подобен – ние наказваме работещите лечебни заведения. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме, “ разяснява обстановката в бранша доктор Дечев пред Дарик радио.

По думите му министър Ананиев и заместничката му Жени Начева са прокарали лобистки текстове, в които за частните лечебни заведения е било неразрешено на касата да желае финансови индикатори.

„ Държавните и общинските лечебни заведения да дават доклади по какъв начин са похарчили парите си, а частните да не дават. Второто нещо, което направиха – извадиха частните лечебни заведения от наложителните публични поръчки, които се организират, когато се харчи публичен запас.

Това докара до големи девиации. Примерно – едно и също съответно лекарство на един и същи производител, когато се регистрира от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се регистрира от частна, го плащаме на цена от 1050 лева Разликата е 7 пъти. Защо ви ги споделям тези неща? Защото всеки бърка, само че рационалният човек си вади заключения и не повтаря грешките си. Ние обаче – веднъж пипаме котлона, повторно, трети път – животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме, “ уточни шефът на НЗОК.

Според доктор Дечев, се постанова „ главен ремонт “ на НЗОК, тъй като инситуцията не е съответна на измененията, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. По думите му не повече от шест районни каси за цялата страна са задоволителни, а не 28, както е сега, само че една година преди парламентарни избори такава проверка била невъзможна.

„ Вече можем да приказваме за една проведена система за отчитане на действия, които са осъществени или в по-малък размер, или въобще не са осъществени. Нужна е проверка на броя на лечебните заведения. Ако съществуващият запас се влага в по-малък брой лечебни заведения, в сравнение с са тези 387, с които касата сега има контракт, парите ще бъдат задоволителни, без да се нарушават достъпът и качеството на лекуването. А екипът на Министерство на здравеопазването и тази година не съумя да свърши – национална осведомителна система.

За следващ път и тази година се провали внедряването на електронната борса за медикаментите, за следващ път и тази година тематиката за смяна на осигурителния модел бе отсрочена. Медицинските стандарти, разпоредбите, по които се работи – там е доста обезпокоително ситуацията. Фармако-терапевтични управления, които дефинират унисона на терапиите – също нищо не се направи. Всичките тези неща са отвън активността на НЗОК. Не тичам от отговорност, само че споделям кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в границите на този запас, който е доста по-малък, в сравнение с би трябвало да бъде “, изясни доктор Дечев.

Той обаче добави, че с цел да се случат всички тези неща, би трябвало да има унисон в дейностите на екипа на касата с екипа на министерството, визийрайки, че в в този момент подобен няма.

„ Аз си ходя на 12 март, тъй като задължението, който съм поел, е за един мандат, който изтича тогава “, разгласи отдръпването си от поста доктор Дечо Дечев.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР