Приложил ли е бившият министър на екологията Борислав Сандов схема

...
Приложил ли е бившият министър на екологията Борислав Сандов схема
Коментари Харесай

Нова проверка срещу Сандов - за 4,7 милиона, дадени без търг

Приложил ли е някогашният министър на екологията Борислав Сандов скица за зелени инхаус поръчки в Министерство на околната среда и водите?

По сигнал на неправителствена организация е почнала още една инспекция в Министерството на околната среда и водите от Агенция за държавна финансова ревизия, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет за 4,7 милиона лв. дадени на „ Национален природонаучен музей “ без конкурс и търг, оповестява " Еко Новини ".

В края на мандада на кабинета Петков, някогашният вицепремиер по климата Сандов подреди да бъдат преведени 4,7 млн. лева на близкия до еколозите „ Национален природонаучен музей “, който е част от Българска академия на науките. Парите са първи транш от контрактуваните 10 млн. лева за мониторинг на зоните по Натура 2000, напомня медията.

Този зелен инхаус е по концепция на заместника на Сандов Тома Белев. Намерението на двамата е зелени неправителствени организации от казионната коалиция " За да остане природа в България " да бъдат наемани за тази активност като под реализатори, без търгове и състезания. По този метод те обезпечават финансиране на околните си кръгове, както и въздействие в природозащитните среди, се твърди в обявата.

Природонаучният музей няма човешкия запас да извърши такава огромна работа на територия – зоните Натура са 38 000 кв. километра или към 35 % от страната. За да се вършат теренни изследвания трябват стотици хора.

Досега са правени сходни изследвания и практиката демонстрира, че се наемат единствено екоактивисти от зелената коалиция „ За да остане природа в България “ или от партията „ Зелено придвижване “. Така финансово се подтикват техните симпатизанти и партийни деятели.

Това е вторият случай, когато тандемът Сандов - Белев прави зелен инхаус, написа " Еко Новини ". Още със встъпването си като министър Сандов подписва съглашение с мнима неправителствена организация, наподобяваща на паравоенно формирование, за защита на всички зони по Натура, т.е. съвсем 40 000 кв. км.

Този контракт още веднъж е без търг или конкурс. След разкритието на Еко Новини, в началото Сандов излъга, че нищо не е подписвал. Когато документът стана обществен обаче, вицепремиерът по климата се скри за много време.

В хода на инспекцията, осъществявана от Агенцията за държавна финансова ревизия, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет, се чака инспекторите да открият по какъв начин и за какво Сандов е дал 4.7 милиона лв. на “Природонаучния музей “, без извършен обществен търг или конкурс.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР