Приложението на умните звънци и камери е под въпрос след

...
Приложението на умните звънци и камери е под въпрос след
Коментари Харесай

Междусъседски спор вещае проблеми за умните камери


Приложението на умните звънци и камери е под въпрос след правосъдно дело сред съседи
(снимка: CC0 Public Domain)

Съдия постанови, че охранителни камери и интелигентен звънец на вратата, инсталирани в частна къща, следва да се третират като „ безпричинно навлизане ” в персоналния живот на комшия – казус, който може да има световни последствия за устройствата за домашно наблюдаване.

Драмата, за която споделя, се разиграва в Оксфордшир, Англия. Д-р Мери Феърхърст твърди, че устройствата, конфигурирани в къщата на съседа ѝ Джон Уудард, нарушават законите за отбрана на персоналните данни и способстват за тормоз. Според съдията, това е тъкмо по този начин. Сега Уудард вероятно ще би трябвало да заплати известни санкции и да отстрани умния си звънец и охранителните си камери.

Уудард твърди, че е конфигурирал устройствата добросъвестно като средство за предотвратяване от крадци. Спорът почнал откакто Уудард поканил съседката си Феърхърст да направи обиколка на ремонтирания му дом, по време на която – съгласно дамата – той се похвалил с новата си система за сигурност.
още по тематиката
В правосъдното решение се споделя, че доктор Феърхърст е „ разтревожена и ужасена ”, узнавайки, че съседът е инсталирал камера на бараката си и че фрагментите от нея се изпращат на неговия смарт телефон. Последвали серия разногласия по отношение на камерите, което подтикнало доктор Феърхърст да се изнесе от вкъщи си.

В правосъдната процедура е открито, че смарт-звънецът на вратата снима изображения на къщата и градината на Феърхърст. Камерата на бараката пък обгръща съвсем цялата градина и паркинга.

Според арбитър Мелиса Кларк, аудио-данните, събирани от камерата на бараката, както и от на звънеца на вратата, биват обработвани нелегално. В делото се регистрира, че по време на инсталирането не е било допустимо да се изключи оборудването за аудио запис – това е станало допустимо едвам след актуализация през 2020 година

Съдията споделя, че намира аудио-данните, които могат да се запишат, за „ още по-проблематични и нездравословни от видео-данните ”. „ Могат да се записват на хора, които въобще не са наясно, че има такова устройството или че някой записва и обработва аудио и персонални данни ”, гласи правосъдното решение.

Това се явява нарушаване на Общия правилник за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз и надлежно на локалния закон за отбрана на персоналните данни в Обединеното кралство.

Amazon, производител на звънеца на вратата и камерите, съобщи, че клиентите би трябвало да „ зачитат на съседите си и да съблюдават всички използвани закони, когато употребяват своето устройство за звънене ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР