Приложение, изтеглено от App Store, открадна 17,1 биткойна от потребителя

...
Приложение, изтеглено от App Store, открадна 17,1 биткойна от потребителя
Коментари Харесай

Фалшиво приложение в AppStore открадна 600 хил. долара от потребител

Приложение, изтеглено от App Store, открадна 17,1 биткойна от потребителя Филип Христодулу, които все още на кражбата са коствали към 600 хиляди $, написа „ Уошингтън пост “.

Според американското издание през февруари Филип е желал да ревизира салдото на биткойн портфейла си и е изтеглил приложение с икона, сходна на логото на „ Tрезор “ – компания, която създава физически устройства за предпазване на криптовалути.

С въвеждането на идентификационните си данни в приложението, мъжът мигновено губи своите биткойн спестявания. Измамниците употребяват фишинг техника, с цел да убедят потребителите на дигиталнидя портфейл да вкарат фразата си за възобновяване, като им разрешат да основат копие на портфейла и да изпратят средствата, които той съдържа, на определен от тях адрес.

Пред „ Уошингтън пост “ жертвата декларира, че се е разочаровал от „ Епъл “ и нейния AppStore, който се разпознава на пазара като безвреден магазин за приложения.

От софтуерната компания изясняват, че подправеното приложение е попаднало във виртуалния им магазин с машинация и в началото е било позиционирано от разработчиците, като предпазено такова за криптиране на файлове и предпазване на пароли, а не като портфейл за биткойни.



„ Eпъл “ постоянно прокарва легенди за поверителността и сигурността на потребителите си като щит против своите антиконкурентни практики в AppStore “, сподели Меган Димузио, изпълнителен шеф на Коалицията за правдивост на приложенията, която се стреми да реализира по-справедлива договорка за включване на техните приложения в AppStore и Гугъл Play.

В същото време разработчиците на „ Tрезор “ акцентират, че приложението им няма нищо общо с криптовалутите. Фалшификатът към този момент е отстранен от виртуалния магазин.

" Епъл " отхвърля да разяснява какъв брой постоянно се появяват лъжливи приложения в AppStore, само че декларират, че предходната година са премахнали към 6,5 хиляди приложения поради скрити или недокументирани функционалности. Компанията призна, че преди този случай в AppStore са били открити други измами с криптовалута, само че не показва съответни числа.

Говорител на „ Tрезор “ означи, че през годините компанията е уведомявала неведнъж „ Епъл “ и „ Google “ за подправени приложения, употребявайки тяхното име, само че притежателите на магазините за приложения не са подхванали никакви дейности.

Британската компания за контролиране на криптовалути „ Койнбейс “ декларира пред „ Уошингтън пост “, че е получила над 7000 известия за откраднати цифрови активи от 2019 година насам, като подправените приложения в Гугъл Play и AppStore са нещо всекидневно.

Според " Койнбейс " копието на приложението „ Tрезор “ е откраднало над 1,6 млн. $ от общо 5 индивида, до момента в който е било налично в платформата на „ Епъл “ от 22 януари до 3 февруари и през това време е било изтеглено почти 1000 пъти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР