Приключихме един добър зимен сезон, въпреки липсата на сняг. Успяхме

...
Приключихме един добър зимен сезон, въпреки липсата на сняг. Успяхме
Коментари Харесай

Очаква се ръст на туристите през лятото

Приключихме един добър зимен сезон, макар неналичието на сняг. Успяхме да задминем предпандемичната 2019-а с 9 %, благодари на сектора през днешния ден служебният министър на туризма Илин Димитров пред публицисти в Албена, съобщи БНР. Това са дължи на устойчивите форми на туризъм - като СПА, балнео и така нататък Успешен Великден, въпреки и ранен. Хотелите бяха цялостни, записва министърът, като заключи, че над 100 хиляди са били гостите от чужбина, огромна част от Румъния по Северното ни Черноморие. 

Позитивни са данните и за лятото. Прогнозата е за 5 % растеж по отношение на 2019. Очакват се обичайните пазари, само че и разрастващи се като Полша, Чехия, Англия. Пазар Германия е с наклонност да надмине с 25 % миналата година. Предизвикателство остава уплътняване крилата на сезона.

Относително дълъг сезон – обичайно от началото на май до края на септември със блян да имаме добра претовареност още през май – това разяснява още в Албена служебният министър на туризма Илин Димитров. Той е прелестно сюрпризиран от гъвкавостта на бизнеса – употребяват се от ден на ден цифровите технологии, популяризира се добре, направени са доста роуд шоута, данните от летищата са положителни. Пред следващото Народно заседание той ще упорства за финансиране на чартърните полети, както и стъпаловидно увеличение на бюджета за реклама и задържане на 9-те % Данък добавена стойност за ресторантьорството – мярка, която по думите му изсветлява бранша.

Всяко затруднение пред туристите е проблем за бранша. Когато границите падат – туризмът се усилва, съобщи още служебният министър, помолен да коментира влизането ни в Шенген.

Броени дни остават досега, в който България ще има туристическо аташе в Турция – каза още Димитров. Предстои формалното разкриване, на което ще бъде поканен и турският министър на туризма, както се случи и в Полша, уточни той.

До края на месеца се чака да завърши цялостната проверка и одит благодарение на Националния действен щаб във връзка с програмата за настаняване на украинци.

Обучението на фрагментите в туризма би трябвало да се сложи на фундамент, счита още Илин Димитров, тъй като с цел да има качествен туристически артикул, връзката сред бизнеса и образованието е от основно значение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР