Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия

...
Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия
Коментари Харесай

100 ракети за 3 часа. Пентагонът обяви край на атаката

Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от Съединени американски щати, Франция и Англия, разгласи ръководителят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Джоузеф Дънфорд, представен от Франс прес и Ройтерс.

Цялата "война в Сирия " търпя към три часа. Първите удари бяха към 4 часа сутринта българско време, в 7 бе разгласен края на интервенцията.

На взаимна конференция в Пентагона с министъра на защитата на Съединени американски щати Джим Матис Дънфорд съобщи, че към този момент не се планува друга военна интервенция против Сирия. Той посочи, че задачите на ударите са били деликатно подбрани и че съдружниците са се постарали да избегнат разположените в Сирия съветски военни сили. Дънфорд обаче акцентира, че Москва не е била авансово известена за ударите по Сирия.

Кореспондентът на ТАСС в Дамаск заяви, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща съветска парламентарна делегация, не е бил обиден от западните удари.

Дънфорд съобщи, че са били употребявани нормалните канали за попречване на спорове и те са били интензивно употребявани тази седмица за решение на въпроси, свързани с потреблението на въздушното пространство.

"Не сме направили никаква съгласуваност с руснаците за ударите и не ги уведомихме авансово ", съобщи Дънфорд.

На въпрос дали западните сили са употребявали тази удари, с цел да се опитат да унищожават сирийския президент Башар Асад, министърът на защитата Джим Матис акцентира, че задачите са били подбрани само за "отслабване на способността на сирийската военна машина да основава химически оръжия и не е юридически опит да се разшири този лист на задачите ".

Според кореспондента на ТАСС държавният квартал на Дамаск и президентският замък не са потърпевши от западните удари по града.

Нанесените в продължение на един час удари против сирийската стратегия за химически оръжия изпратиха ясно обръщение на сирийския президент Башар Асад, съобщи Матис, представен от Асошиейтед прес.

"Ясно е, че предходната година режимът на Асад не разбра посланието ", сподели Матис, припомняйки американските удари от април 2017 година по сирийската военна база Шайрат покрай Хомс след приписана на Дамаск химическа офанзива.

Той посочи, че при днешните удари са били употребявани двойно повече ракети, в сравнение с в миналогодишните. През 2017 година бяха изстреляни 59 ракети "Томахоук ".

"Време е всички цивилизовани народи незабавно да се обединят и да сложат завършек на гражданската война в Сирия като поддържат мирния развой на Организация на обединените нации в Женева ", добави той.

Дънфорд заяви, че западните сили са блъснали в 01 ч. сутринта по Гринуич три цели, свързани със сирийската стратегия за химически оръжия, едната покрай Дамаск, а другите две в региона на Хомс в Централна Сирия.
Джоузеф Дънфорд съобщи, че по данни на Пентагона западните удари по Сирия са били отразявани единствено от сирийската противовъздушна защита.

Доколкото е известно на Вашингтон, намиращите се в Сирия съветски военнослужещи и военна техника не са взели участие в отразяването на тези удари.

"Единствената информация, с която разполагам към този миг е за изстрелване на сирийски ракети земя-въздух. Не ми е известна никаква активност на (въоръжените сили на) Русия ", съобщи военачалник Дънфорд.

Матис съобщи, че няма загуби в персоналния състав на американците и съдружниците им.

"Искам да подчертая, че тези удари са ориентирани против сирийския режим. В нанасянето на тези удари положихме огромни старания да избегнем жертви измежду цивилните и задграничните жители. Приканваме виновните народи да осъдят режима на Асад и да се причислят към нас в твърдата ни решителност да попречим на потреблението на химически оръжия в бъдеще ", сподели той.

Матис посочи, че Пентагонът ще заяви повече информация за ударите по-късно през днешния ден.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР