Приключиха тазгодишните спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път

...
Приключиха тазгодишните спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път
Коментари Харесай

Приключиха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград /снимки/

Приключиха тазгодишните избавителни археологически изследвания по трасето на скоростния път І-1 (Е-79) Мездра - Ботевград, който се построява сега, оповестиха от Регионален исторически музей (РИМ) - Враца. Те се организираха през интервала 10 октомври - 30 ноември 2022 година на два обекта - единият в землището на село Дърманци, а другият - в землището на село Лютидол, община Мездра. Средствата за разкопките са обезпечени от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ-БАН) по контракт с Агенция „ Пътна инфраструктура ”. 
На обект №4 край село Дърманци работи екип археолози с началник Георги Ганецовски, шеф на РИМ - Враца, и заместник-ръководители доктор Вивиана Митева, тафоном, и Петя Аспарухова, организатор в отдел „ Археология “ на РИМ - Монтана. 
По време на изследванията археолозите попаднаха на 25 вкопани археологически структури, датиращи от ранножелязната и римската столетия. Характерна специфичност за ямите в този обект е сложната различимост на археологическите структури по отношение на околния терен. Те могат да бъдат видяни и обрисувани единствено след отмерено намокряне. 
Преобладават структурите от ранножелязната ера. Те съставляват вкопани в античния терен ями с овални или кръгли отвори. В запълващия седимент на множеството от тях има забележими следи от огън, което е индикация за евентуалното им обредно предопределение. 
Някои ями са плитко вкопани в глинесто-песъкливия седимент с към 30 см и съдържат стеснен брой археологически материали (камъни, опалени мазилки и керамични фрагменти). Други са вкопани доста по-дълбоко с от 0,5 до 1,0 м в античния терен. Те имат самобитна „ запечатка ” от камъни или опалени глинени мазилки с завършен перваз и загладена страна сходно на есхари. 
Особено усещане вършат конструкция 15, която има начупена, лежаща на 30 см над дъното на ямата опалена глинена платформа с керамични съдове върху нея, конструкция 4, която е компактно запълнена с натрошени опалени мазилки със загладена страна и конструкция 6, в чийто запълнител са открити човешки костни остатъци от по-късен интервал - евентуално нарушаване. 
Структурите от римската ера са три, като две от тях са разрушени и се локализират съгласно разнесената централизация на археологически материали. Засега западно от линията на структури 12, 14 и 22 не се откриват други археологически уреди. Археолозите считат, че откритите ями са имали обредно предопределение. Открити са находки от желязо, кремъчни артефакти и керамичен модел на зърно.
Другото избавително археологическо изследване беше осъществено на обект №5 край село Лютидол, от км 174+060 до км 174+090 от трасето на скоростния път Мездра - Ботевград. То е осъществено от екип археолози с началник Александра Петрова, организатор в отдел „ Археология “ на РИМ - Враца и заместник-ръководител - доктор Мария Христова-Пенкова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей към Българска академия на науките (ИЕМПАМ-БАН). 
В плануванаъа за изследване повърхност са проучени няколко структури с археологически темперамент, в които са открити материали от три интервала: 
• Преходен интервал от Енеолита към Бронзовата ера (IV хиляди прочие Хр) - керамика с огромно количество кварцов смес в тестото и присъщите пъпковидни, лентести и пръстеновидни дръжки от така наречен в археологическата литература „ млечни гърнета “, декорация от шнуров орнамент, парчета отухлена мазилка, оръдия на труда от кремък (пластини с ретуш и ядро) и камък (двойна брадва-жезъл); 
• Късна Античност (IV-V в.) - фрагменти от присъщи за интервала керамични съдове; 
• Късно Средновековие - фрагментирана керамика и две османски монети - сребърни акчета, сечени по време на управелнието на султан Мустафа II (1695-1703 г.). 
В Сектор Юг на обекта е разчистен отчасти непокътнат гроб, който е нарушен преди изследването. В Сектор Север са проучени още три гроба с ритуал трупополагане, датиращи от интервала ХVIII-ХIХ век. 
Спасителното археологическо изследване на обект №4 в землището на село Дърманци ще бъде възобновено през пролетта, а това на обект №5 в землището на село Лютидол завърши. Въз основа на отчета с научната оценка на ръководителя на изследването следва експертна комисия по член 158а от Закона за културното завещание да изготви предварителна оценка на разкритите недвижими археологически структури.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР