Приключиха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии

...
Приключиха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии
Коментари Харесай

В търсене на кабинет: Как преминаха консултациите при президента

Приключиха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно показаните партии в границите на конституционната процедура по връчване на мандат за сформиране на държавно управление. Това разгласи президентът в края на срещата си с представителите на „ Възраждане ”, които бяха последните планувани за вторник.

" С днешната ни среща с групата на " Възраждане ", цикълът съвещания завърши. Предстои връчване на мандат на първата политическа мощ ", съобщи Радев.

Това значи, че Радев няма да организира съвещания с „ Продължаваме промяната ” и Българска социалистическа партия , които отхвърлиха да се явят при него в понеделник с претекст, че би трябвало да бъде дефинитивно признат бюджетът.

В първия ден на оповестените съвещания, от пресслужбата на президенството оповестиха, че следва да бъде избран различен ден, в който да се проведат консултациите с Политическа партия. По-късно в същия ден стана ясно, че и от Българска социалистическа партия няма да се срещнат с президента. 

В понеделник на консултациите при президента отидоха единствено от опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов употребява случая и подчертава върху несъстоялите се съвещания с Политическа партия и Българска социалистическа партия. " Днес президентът Радев видя разликата – даже в най-влошените връзки сред нашите предчувствия преди време, когато пътуваше в чужбина имаше министри, когато правеше съвещания, наши представители ходеха ", съобщи Борисов.

Съгласно Конституцията всички политици би трябвало да се стараят да съблюдават Конституцията и законите и да имат отношение към държавността и нейните институции. Затова ние сме тук на тези съвещания - ГЕРБ в никакъв случай не е отказвал съвещания или КСНС, съобщи ръководителят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

" Трябва да има естествен разговор сред институциите. Редно е първата политическа мощ да се опита да сформира кабинет. Ние ще върнем мандата, в случай че ни се връчи ", безапелационни са от ГЕРБ.

" Според нас мъчно може да се откри разговор за реализиране на хомогенно болшинство в този парламент, с цел да има изрично евроаталантическо ръководство в България. Ние би трябвало да се обърнем още веднъж към гласоподавателите, те да натоварят с отговорност политическите партии. И в идващия парламент да влезем не с ненавист и отричане, а тъкмо противоположното - да влезем с нашите полезности, цели и цели за страната " , обясниха от Движение за права и свободи.

Във вторник президентът съумя да осъществя всички планувани срещи.

Първата бе с представители на " ИТН " , които обявиха, че е " малко евентуално Има Такъв Народ да поддържа кабинет отпред с Петков или Василев. При ясни правила, без Кирил Петков, без Асен Василев, да бъде кабинет от експерти с ясна стратегия за избран интервал от време – това би подкрепила Има Такъв Народ ". Това сподели ръководителят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов след консултациите при президента.

" Оттук нататък, за разлика от други сътрудници, които са решили, че желаят непременно да ръководят еднолично, ние постоянно ще подходим диалогично и ще спазим закона подобен, какъвто е, посочи Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

От " Демократична България " бяха скептични, че нови избори за решение на политическата рецесия. " След толкоз предварителни избори е ясно, че това не може да бъде панацея ", посочи председателят на ПГ " Демократична България " Христо Иванов.

" За нас рецесията има още един аспект и това е рецесията на политическата класа, където всичко е прекомерно персонално. Оказа се невероятно да се води диалог по в действителност значителните тематики без значение от персоналното отношение. Смятаме, че тези съвещания са значим детайл от опита да се възвърне опцията за диалог ", сподели още Иванов.

Владислав Панев от Демократична България означи, че с изключение на всички рецесии, които към този момент се показаха, има още една доста съществена рецесия - рецесията на доверието - сред политиците вътре в Народното събрание и на обществото към политическата система. Според него обществото е извънредно разграничено на лагери. Ситуацията е извънредно комплицирана, само че въпреки всичко някой би трябвало да се нагърби с това задължение да търси единодушие най-малко до колкото е допустимо.

Голяма поръчка пристигна от водачът на " Възражданне " Костадин Костадинов. " Конфигурацията, за която работим, е независимо ръководство на " Възраждане ". Нашата цел е да спечелим изборите и да управляваме независимо и най-сетне да дадем ясна и безапелационна отговорност за ръководството на България, а не да си " измиваме ръцете " с съдружни сътрудници. Това съобщи след края на консултациите при президента Румен Радев водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

В понеделник кабинетът " Петков " публично подаде оставка. Още в същия ден започнаха консултациите при президента с парламентарно показаните партии. Вчера от Българска социалистическа партия и Политическа партия не отидоха на консултациите, а пожелаха да бъдат отсрочени.

Дотук се стигна след вот на съмнение към кабинета за икономическа и финансова политика, импортиран от ГЕРБ-СДС и утвърден с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ ИТН “.  Преди това „ ИТН “, една от четирите партии в ръководещата коалиция, разгласи напускането си и изтегли своите министри.

Ако „ Продължаваме Промяната “ не осъществя мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето към този момент показаха, че ще го върнат и няма да водят диалози. 

Правомощие напълно на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде несполучлив, Румен Радев би трябвало да разпусне Народното събрание, да назначи служебно държавно управление и да насрочи предварителни парламентарни избори.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР