Приключиха консултациите на Има такъв народ и с ДПС за

...
Приключиха консултациите на Има такъв народ и с ДПС за
Коментари Харесай

Започнаха консултациите на Има такъв народ с ДПС /видео/

Приключиха консултациите на " ИТН " и с Движение за права и свободи за сформиране на постоянно държавно управление. Преговорите с Движение за права и свободи за " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " се явява един от " горещите картофи ". Движение за права и свободи, въпреки и определяни като партия на статуквото, от дълго време заговориха, че има потребност от промяна на модела. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява, че има основа за разговор, само че няма безусловна поддръжка: " Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел ".

В диалозите с представителите на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, Виктория Василева, Филип Станев и Ивайло Вълчев вземат участие ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, заместник-председателите Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Велислава Кръстева.

На излизане от срещата Мустафа Карадайъ съобщи, множеството цели съответстват, само че несъмнено има и разлики и те няма да поддържат кабинет абсолютно. Движение за права и свободи е декларирала настояването си за възобновяване на нормалността в политиката и държавния уред, да не употребяват институциите като бухалка и да бъде основана добра бизнес среда. Карадайъ посочи още, че за тях е значим персоналния състав на кабинета, само че те няма да оферират свои кандидатури за държавно управление.



В началото на срещата Виктория Василева изрази вяра за градивен и доброжелателен разговор. Провеждаме тези срещи с възприятие за отговорност за това, което ни следва и за решенията, които би трябвало да вземем. Бихме желали да представим нашите цели и хрумвания за ръководство на страната и да чуем вие какво мислите за това, означи Василева.

Карадайъ благодари за опцията да се видят с управлението на парламентарната група с партията, която има най-вече народни представители. Той приветства Има Такъв Народ за концепциите, че процесите в Народно събрание би трябвало да текат през разговор, с цел да може да се очертаят и целите и дневния ред и на обществото и на Народното събрание.

Добра е средата, която е основана в 46-ото Народно събрание, съгласно нас, тъй като има една добра основа за разговор, сподели Карадайъ. Възстановяването на нормалността в политика, което на нас ни е тематика от последните 10 години минава през разговор на политическите партии, през разговор на институциите, сподели още той.

 Снимка: Булфото

Нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание има една добра основа за разговор. Нашият апел е всички виновни политически партии да се възползваме от тази обстановка и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, на чиято база да се очертае и дневният ред на Народно събрание и на вероятно бъдеще ръководство на страната, сподели Карадайъ. Това минава и през оценка на миналите интервали, една действителна, виновна оценка, с цел да може на база на тази оценка да се очертаят и бъдещите дейности, които вероятно биха могли да се подхващат, добави ръководителят на ПГ Движение за права и свободи. Той уточни, че за Движение за права и свободи е от интерес да чуят целите, които имат Има Такъв Народ и в най-общ проект по какъв начин ще се реализират.

Надявам се да има един добър диалог през днешния ден като първа среща и се надявам да можем да продължим в тематиките, които биха били общи, съобщи Карадайъ.

" ИТН " договаря първо с " Демократична България ", като двете страни дефинираха разговора като градивен. Христо Иванов съобщи, че са се убедили, че двете политически сили гледат в една посока по повод промяната на Гешев, дълбоките промени в правораздаването, унищожаване на органите - бухалки.

Вчера последваха договаряния с " Изправи се БГ! Ние идваме! " (ИБГНИ), като се сплотиха на консултациите за сформиране на кабинет, че " нито дългата, нито късата ръка " на Движение за права и свободи би трябвало да стига до властта.

Последваха и диалозите с Българска социалистическа партия. Резултатът е - единодушие по някои тематики, само че и разграничение по други. Днес на Национален съвет на левицата ще бъде разисквано случилото се и в случай че има общо решение, диалозите ще продължат. Разделителните линии сред двете партии са приватизацията на ББР, концесиите и по кое време тъкмо да бъдат увеличени пенсиите.

" ИТН " няма да беседва единствено с ГЕРБ, които дефинираха като " най-голямото зло за демокрацията " в България. Така те отвърнаха и на рецензиите, че ще обсъдят бъдещия кабинет с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, въпреки първоначално изрично да отхвърляха това тъй като са " партии на статуквото ". Отново обаче заявиха, че желаят да държат Движение за права и свободи надалеч от властта.

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов акцентира в хода на политическите срещи, че диалозите, които се организират с партиите, не са обвързани с съдружни взаимоотношения.

Очаквайте детайлности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР