Приключиха изборите в Унгария и Гърция. В Унгария вота е

...
Приключиха изборите в Унгария и Гърция. В Унгария вота е
Коментари Харесай

Висока избирателна активност на изборите в Гърция и Унгария

Приключиха изборите в Унгария и Гърция. В Унгария вота е за Държавна асамблея (еднокамарен парламент), които ще дефинират министър-председателя и ще образуват новото държавно управление на страната.

Според последните данни на Националното изборно бюро три часа преди затварянето на изборните секции изборната интензивност е била 63%. Така този % може да се окаже по-висок, в сравнение с последните парламентарни избори в Унгария през 2018 година По това време този % бе 70%.

Високата изборна интензивност не изненадва унгарските политически анализатори. По време на предизборната акция и ръководещите, и опозицията обявиха, че залогът на изборите е извънредно огромен: става въпрос за избора на политиката на страната за идващите четири години в миг, когато съветската военна интервенция в прилежаща Украйна продължава, а международната стопанска система стартира да усеща последствията от интернационалните наказания, наложени на Москва.

Според пропорционалната система жителите ще гласоподават за шест партийни листи, които се борят за 93 места в унгарския парламент, а в изборните региони гласоподавателите ще избират непосредствено още 106 представители в най-висшия законодателен орган на Унгария.

Основната предизборна конкуренция е сред ръководещата партия Фидес, партията на Виктор Орбан, която желае да завоюва четвърти следващ мандат, и обединената съпротива, представлявана от Петер Марки-Зай. Проучванията дават единствено няколко % преимуществото на ръководещата коалиция.

Паралелно с парламентарните избори, унгарците участваха и в референдум по отношение на закон, препоръчан от ръководещите за " отбраната на децата ", който съгласно критиците му е дискриминативен по отношение на ЛГБТ-общността.

В Сърбия изборният ден завърши в 20 часа локално време. Избирателите, които са в секциите и чакат да гласоподават, ще могат да го създадат. Директорът на РИК Владимир Димитриевич сподели на конференция, че евентуално интензивността ще бъде сред 58 и 60 %.

Сърбите през днешния ден гласоподаваха за парламент, президент и локални управляващи в няколко общини, в това число Белград.

Право на глас имат над 6,5 милиона гласоподаватели. Около 100 000 косовски сърби можеха да гласоподават в четири общини в Сърбия, откакто Косово не позволи провеждането на изборите на своя територия.

Гражданите избират сред 8 претенденти за президент и 19 листи за парламент.

Очаква се Републиканската изборна комисия (РИК) да разгласи изборната интензивност в 22 часа локално време (23 ч. българско).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР