Приключиха част от проектите за трудова заетост на пациентите на

...
Приключиха част от проектите за трудова заетост на пациентите на
Коментари Харесай

Центърът за психично здраве в Русе кандидатства с проект за Социално предприятие

Приключиха част от плановете за трудова претовареност на пациентите на Центъра за психологично здраве в Русе. И тези заболели, които другояче мъчно си намират работа, към този момент няма да получават заплати. За да им обезпечат по-добро бъдеще, от управлението на центъра са кандидатствали за основаване на Социално дружество, в което ще получат прехранване 50 души.

Русе

До края на предходната година 31 пациенти на Центъра за психологично здраве в Русе са били на трудов контракт в работилниците на лечебното заведение. Един от плановете обаче към този момент е завършил, а други три ще завършат в идващите няколко месеца. И хората към този момент няма да разчитат на заплати и осигуровки от тук.
Диана Братоева
„ Чувствам се доста добре тука около лекарите, в случай че се влошим, ни поемат. Полезна се усещам. Иначе в къщи с нашите проблеми, с нашите страдания задълбаваме, става още по-лошо. ”
Повечето от тези хора от дълго време са включени в трудовата терапия в шивашкия завод и арт работилницата, само че поради ред законови спънки психиатричният център не може да ги наеме на работа. Ако не са плановете, те получават минимални хонорари, едвам покрият разноските си за път. А на открито мъчно си намират работа.
Велислава Христова
„ В момента, в който схванаха, че съм със заболяване, и ме пратиха на борсата. Самите ръководители не желаят, боязън ги е да работят с хора с ТЕЛК-ове. ”
Затова управлението на психиатричното заведение се надява предлагането им за Социално дружество, с което към този момент за трети път аплайват, този път да бъде утвърдено.
доктор Теменужка Матева – шеф на Центъра за психологично здраве
„ Предимствата са доста – доста мъчно хората, които работят съвършено тук, могат да устоят в шивашки компании - има норма, има спомагателни условия, които тяхната болест не позволява те да се оправят. ”
От центъра се надяват, че продавайки продукцията си съгласно всички правила на пазара на труда, ще съумеят да осъществят облага и след края на плана Социалното дружество ще може да се самоиздържа, а хората с психологични заболявания да останат на непрекъсната работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР