Приключи заседанието между правителствата на България и Северна Македония, което

...
Приключи заседанието между правителствата на България и Северна Македония, което
Коментари Харесай

След заседанието: Какво се разбраха правителствата на България и Северна Македония

Приключи съвещанието сред държавните управления на България и Северна Македония , което се организира в Резиденция " Бояна " в София.

След съвещанието двете страни подписаха три основни меморандума в наличието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.
 БГНЕС

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за съгласие сред двете министерства и за съдействие в региона на земеделието, аграрните науки, селските региони и горското стопанство.

Документът планува задълбочаване на съдействието сред двете страни в аграрната област, посредством продан на научна и техническа информация и трансфер на експертни знания. Заложено е шерване на положителни практики, създаване и осъществяване на взаимни научноизследователски планове и трансгранично съдействие в региона на селските региони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит във връзка с използването на Инструмента на Европейски Съюз за предприсъединителна помощ.

План за развиването на плана за жп връзка „ София-Скопие “ , оценка на капиталовата стойност и изследване на опциите за финансиране от Европейския съюз и интернационалните финансови институции, са част от дилемите на смесена група от български и македонски специалисти. Това се планува в Меморандум за съгласие за развиването на жп връзка „ София-Скопие “ сред Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на договаряния. Документът бе подписан от министъра на превоза и известията Николай Събев и министъра на превоза и връзките на Репубика Северна Македония Благой Бочварски. Железопътната връзка е от значимо стратегическо и икономическо значение за жителите и стопанските системи на двете страни. Чрез построяването й ще се интегрират изцяло железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, Република България и Агенцията за поощряване на предприемачеството, Република Северна Македония.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред двете страни. Като признават стратегическото значение на развиването на дребните и междинните предприятия за повишение на заетостта, икономическата и обществената непоклатимост, страните по меморандума се договарят да подкрепят предприятията от съответните страни и да открият и поддържат разнообразни форми на съдействие. В Меморандума се планува ИАНМСП и Агенцията за поощряване на предприемачеството да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от двете страни. Поемат се отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.



Очаквайте детайлности!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР