Приключи удостоверяването на машините и е издадено решение за удостоверяването

...
Приключи удостоверяването на машините и е издадено решение за удостоверяването
Коментари Харесай

Зам.-министър Стойнов проговори: Нося персонална отговорност

" Приключи удостоверяването на машините и е издадено решение за удостоверяването им. Решението е изпратено на ЦИК, направени са всички вероятни проби. Не са направени констатации, с които ние да имаме каквито и да било подозрения, че тези машини не дават отговор на изискванията и че с тях не може да бъде гласувано правомерно. Аз също нося лична отговорност за осъществения развой. Нито аз, нито специалистите сме намерили и една причина, с цел да не удостоверим машините ", съобщи на ексклузивен брифинг късно довечера зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, който съгласно информация на ДАНС снимал с телефона си генерирането на хеш кода, който е един от ключовете за отбрана на машините, и свалил информацията на флашка.

Той призна, че не се е срещнал с отчета на ДАНС. " Нека да приключат инспекциите, тогава ще разясняваме ", сподели още той. И повтори, че има голям брой отчети, доста скрийншоти за това, че машините са годни за гласоподаване. 

" Защитената среда е под непрекъснато видео наблюдаване, на всички дейности, хора, които реализират дейности върху тези машини. Записвали сме 24 часа, във всеки един миг. Има панорамни записи, има записи, които удостоверяват всеки един развой - записи на екрани, скрийншоти. Всеки един развой на тестване се документира по един или различен метод. Има категорично написани отговорности за документиране ", изясни Ангел Петров, главен секретар на МЕУ. Михаил Стойнов има професионалната подготвеност да се убеди, че всички процеси са изпълними, добави той. 

" На нито един от нас не са повдигнати каквито и да е обвинявания. Не знам да са формирани инспекции, или да са повдигани каквито и да е обвинявания ", сподели още Петров. 

" Нямам никакво съображение да подривам този развой ", безапелационен бе Михаил Стойнов пред репортерите. Той обаче тклони въпросите за това дали в действителност и какво тъкмо е снимал.

" Нека да се назначат нужните инспекции, всеки от нас се е подписал под голям брой документи. Гарантира с умения, подготовка, етични правила, че цялото осъществено нещо, целия развой е пълноценно осъществен, качествено. Много е значимо да заявя, че машините не броят. Хората броят. Но те не разрешават недействителни бюлетини. Аз бих дал своя вот с машина, в случай че мога ", безапелационен бе още Стойнев. 

Вижте изключителната конференция на зам.-министъра:



Малко по-рано довечера ЦИК отстрани машинното гласоподаване за локалните избори, както на първия, по този начин и на втория тур, за което Lupa.bg пръв заяви. Решението бе несъмнено от Цветозар Томов като " срамно ". То се основава на това, че Министерството на електронното ръководство не е предоставило документ, с който дава единодушие за удостоверяването на устройствата за гласоподаване. Решението на ЦИК не е подкрепено единствено от представителите на Демократична България в комисията.

По-рано довечера стана ясно, че деловодната система на Централната изборна комисия е била подложена на мощна хакерска офанзива. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР