Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския свещеник Иван Янков и

...
Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския свещеник Иван Янков и
Коментари Харесай

Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския свещеник Иван Янков

Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския духовник Иван Янков и следва да бъде признат в болница. Преди това той изиска да бъде причастен от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, само че отхвърли да влезе в олтара, където съгласно канона свещениците получават причестяване. Стигна се до скандал, при който владиката разгласи, че няма да разреши произволи в Светата черква.

До замяна на реплики на висок звук се стигна, откакто отец Иван изиска да бъде причастен като елементарен мирянин, само че получи отвод. Тогава той разгласи, че в случай че би трябвало, може да смъкна расото.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Няма да си вършиме произволи в Светата черква. Аз не ви позволявам свето причастение по този метод.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: По метода вътре с епитрахил. Добре сте пристигнали вътре с епитрахил.

Пред храма " Свети Никола " отец Иван разгласи, че преднамерено е предизвикал владиката и още веднъж повтори изказванието си от началото на митинга, че църквата е изпразнена от наличие. Той удостовери, че продължава с митинга си против решението на Светия синод за касирането на епархийските избори за сливенски митрополит.

" Само високопарни приказки, само че няма обич, няма отношение към хората в църквата. Гладната стачка завърши, митингът не. Почнах да пия вода, ще вляза за малко в болничното заведение, само че ще продължа със всички сили да се боря да се изкорени неправдата от църквата и да влезе в нея духът на религия, вяра, обич ", сподели той.

Молитвено бдение в Сливен в поддръжка на протестиращия отец Иван
Варненският митрополит назова държанието на отец Иван " свръхнапрегнато, яростно, непослушно държание на един човек, който е поставил личния си аз начело ". Владиката сподели, че са извикали отец Иван да се причасти.

" Обаче той реши, че ще застане като мирянин да се причасти. Е, даде но това за мен е сексапил и ние подобен ред нямаме и аз не го причастих ".

Относно вероятното лишаване на свещеническия ранг на отец Иван или така наречен аргосване митрополит Йоан сподели, че това зависи от него и дейностите му.

" Ако той прояви поне самообладание, схващане и прозрение в обстановката малко по-дълбоко и се успокои, да си остане, да си служи. Било, каквото било, да го забравим и да вървим напред. Само, че все още може би тръгваме в тая посока, само че не напълно ".

Отец Иван разгласи през днешния ден, че няма да служи в църквата си, само че ще бъде в храма и ще приема вярващите от квартал " Речица ". Протестът му ще продължи с молитвено бдение всяка вечер от 17.00 пред постройката на Сливенската митрополия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР