Приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления, предстои внасяне

...
Приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления, предстои внасяне
Коментари Харесай

Васил Божков-Черепа отива на съд за убийствата на Манол Велев и Йордан Динов

Приключи следствието против Васил Божков за престъпни закононарушения, следва внасяне на обвинителен акт, оповестиха от Софийската градска прокуратура.

Водещият следствието следовател към отдел „ Следствен “ на Софийска градска прокуратура (СГП) завърши следствието по досъдебното произвеждане, водено против Васил Божков и още шестима обвинени за проведена незаконна група, основана за осъществяване на убийства, изнасилвания и насила (чл. 321 НК); за изнудване (чл. 214 НК), за опит за обезчестяване (чл. 152, вр. член 18 НК); за съзнателно ликвидиране (чл. 116 НК); за опити за ликвидиране на две лица (престъпления по член 116, вр. член 18 НК); за подбудителство към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, алинея 2 НК) и за държане на опиати (чл. 354а, алинея 3 НК).

Материалите от следствието са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се срещнат с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

С разпореждане от 29.03.2024 година наблюдаващите прокурори са отделили материали от следствието и са ги изпратили надлежно на Окръжна прокуратура – Плевен (ОП-Плевен) и Районна прокуратура – Благоевград (РП-Благоевград), прекратили са отчасти наказателното произвеждане, а в останалата му част същото следва да бъде импортирано в съда с обвинителен акт.

Наказателното произвеждане е прекъснато против петима от обвинените в частта по отношение на управлението и присъединяване в проведена незаконна група, доколкото доказателствата за съществуването на такава не са задоволително безапелационни и обвиняването в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвиняването на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, осъществено от двамата в съучастничество (чл. 214 НК), като отделените материали се изпращат по подготвеност на ОП-Плевен, в чиито регион според обвиняването е осъществено закононарушението.

Отделени са и материалите, касаещи обвиняването на Веселин Б. за държане на опиати (чл. 354а, алинея 3 НК), като същите се изпращат по подготвеност на РП-Благоевград, в чиито регион съгласно обвиняването е осъществено закононарушението.

 Отделени са и материалите, които касаят обвиняването на Васил Божков за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Алексей Петров през 2015 година, което е останало във етапа на опита. Те се изпращат за присъединението им към делото, което е формирано през 2016 година по същия мотив и което също е под управление и контрол на СГП.

Предстои внасяне на обвинителен акт против:

– Васил Божков за опит за обезчестяване (чл. 152, вр. член 18 НК); за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Й. Д. (чл. 116 НК); за подбуждане към съзнателно ликвидиране на М. В., което е останало във етапа на опита (престъпление по член 116, вр. член 18 НК) и за подбудителство към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, алинея 2 НК),

както и против:

– Н. С. за осъществяването на съзнателно ликвидиране на Й. Д., подстрекател към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

Обвинителният акт може да бъде импортиран откакто изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за отчасти преустановяване или откакто същото бъде доказано или изменено от съда.

Зад буквите на жертвите на Черепа са Йордан Динов и починалият брачен партньор на политикът от Българска социалистическа партия Весела Лечева-Манол Велев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР