Приключи поклонението в София пред мощите на светите братя Кирил

...
Приключи поклонението в София пред мощите на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Приключи поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий


Приключи поклонението в София пред мощите на светите братя Кирил и Методий. Събитието продължи две денонощия, а хиляди се преклониха пред светините в столичния храм " Света Неделя ". Идването на мощите у нас обаче провокира и спор сред църквата и историци.

Мощите на светите братя Кирил и Методий бяха тържествено изпратени с шествие. Мощехранителницата мина над главите на всички миряни, които не съумяха да влязат в храма, с цел да се поклонят.

Идването им обаче провокира изострен спор. Според историка от Българска академия на науките проф. Лиляна Симеонова мощите на Методий са " безспорен фалшификат ", защото не е ясно къде е заровен светецът.

„ Те или са реплики на изгубени свещени предмети, или са откровени имитации и това с подправянето на мощи и християнски светини е извънредно печеливш бизнес, който датира от първите християнски епохи “, сподели проф. Лиляна Симеонова, историк от Института по балканистика на Българска академия на науките.

Протойерей Георги Чирганов обаче дефинира доводите на науката като " причини с общ темперамент ". И демонстрира документ, който удостоверява от гръцка страна към нашата черква достоверността на мощите.

„ Ние, когато се покланяме на тези реликви - се покланяме на персони, те са обект на нашата религия към някого. Този нормативен документ за нас е задоволителен, всичко останало, от което ние имаме потребност като доказателство, е въпрос на нашата религия “, сподели протойерей Георги.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР