Приключи първото класиране за детски градини и ясли в София.

...
Приключи първото класиране за детски градини и ясли в София.
Коментари Харесай

7000 деца се борят за 3500 места в детските градини в София

Приключи първото класиране за детски градини и ясли в София. Тази година са кандидатствали 19 903 деца, неприетите на първо класиране са повече от 7000. Те ще се борят за оставащите 3500 свободни места на второто класиране на 24 май.

София

И тази година хиляди деца остават без място след първото класиране. като точният им брой е 7146. За дефицита способства и това, че системата е отчела 2500 деца повече по отношение на предходната година.

От общия брой кандидатурите - 19 903, 2227 са на към този момент признати деца, които желаят да се реалокират.

Свободните места след първо класиране са 3500. Това това би означавало, че след второто ще останат под 4000 неприети деца, само че това не напълно по този начин, тъй като тези свободни места най-често са в доста отдалечени региони или предучилищни групи, а главното търсене е за яслите и за първа група.
 © БГНЕС
С дефицита тук-там от общината се борят от години, само че притокът към столицата е толкоз огромен, че е мъчно да се навакса и да се обезпечи място по региони на всички деца.
Мария Минчева,директор на Дирекция " Образование ", Столична община: Сами разбирате, София се разраства, София се развива и София става привлекателен център за доста млади фамилии. Това, което е значимо, е че броят за местата за деца в яслени групи е повишен с 1000 точно там в последните няколко години работим интензивно, тъй като там основно е генериран дефицита.
По думите на зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов, от 2006 година в столицата са издигнати 92 нови детски градини.

Д-рТодор Чобанов, зам.-кмет по " Култура и обучение ", Столична община: По настоящем, както е било във всяка година,но мисля че тази е рекордна, се прави доста сериозна работа за разширение на физическия потенциал и усъвършенствания на средата в системата за предучилищено обучение.
В момента към този момент е почнала реконструкцията на 7 детски градини, като следва и строителството на още 8. Новите правила за кандидатстване, които бяха приложени за първи път, дадоха по-голямо преимущество за непрекъснат, или сегашен адрес в региона на детската градина. Работещите родители също получиха една точка от горната страна.

Друга значима смяна, която стегна злоупотребите е, че бележките за засвидетелствуване, че детето страда от хронична болест към този момент не се издават от персоналния доктор, а родителите би трябвало да показват решение от ТЕЛК.

Всички кандидатствали родители ще получат писмо по електронната си поща, на следващия ден тъкмо в 5 часа сутринта, с информация дали детето или децата им са признати. Успех на всички!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР