Приключи Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“, организиран от Община

...
Приключи Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“, организиран от Община
Коментари Харесай

Приключи Осмият симпозиум по скулптура, организиран от Община Мездра /снимки/

Приключи Осмият симпозиум по статуя „ Мездра 2022 “, проведен от Община Мездра с поддръжката на локалните компании за рандеман и обработка на скалнооблицовъчни материали „ Хемус-М” АД и „ Йотов Стоун” ЕАД. Той продължи две седмици, както в него взеха присъединяване четирима български скулптори от разнообразни генерации.
Доайен измежду тях е Теодоси Антонов от Монтана, който през м. юли ще навърши 79 години, а най-млади - дебютантите в биеналето Дилян Ангелов (22 г.) от Трявна и Катерина Чакърова (23 г.) от Лом, които неотдавна се дипломираха във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “. Партнираше им роденият в Ямбол през 1981 година Иван Стоянов, който сега живее и твори в столицата.
При формалното закриване на симпозиума кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари на участниците за направените от тях произведения и им връчи специфични дипломи.
Изработените по време на биеналето статуи са експонирани в зелените площи на ул. „ Христо Ботев “ над автогарата и от моста на река Моравишка до остарелия пазар. По този метод Галерията от каменни пластики навън се обогати с четири нови творби от бял врачански камък: „ Окото “ на Теодоси Антонов, „ Прегръдка “ на Иван Стоянов, „ Рамо до рамо “ на Катерина Чакърова и „ Време “ на Дилян Ангелов.
Така скулптурната експозиция, построяването на която стартира през 2004 година, към този момент включва 45 произведения от 31 български и задгранични скулптори.
Следващият симпозиум по статуя ще се организира през лятото на 2024 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР