Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори

...
Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори
Коментари Харесай

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народния театър

Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на артисти от щатната натрупа на Народния спектакъл, които ще вземат участие в спектакъла " Оръжията и индивидът “ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще стартират през м. октомври 2024 година, а премиерата ще се състои през м. ноември на Голяма сцена в Народен спектакъл " Иван Вазов “. Сценограф на спектакъла ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – създател на сценографията на над 30 европейски кино лентата и театрални постановки. Той също взе присъединяване в провеждането на кастинга и се срещна с разнообразни механически и креативен екипи в Народния спектакъл.

" Оръжията и индивидът “ е пиеса в три дейности от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, сложена за първи път през 1894 година в спектакъл " Авеню “ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее публичните настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и непотребна романтизация. Именно поради това си желание създателят избира за заглавие на пиесата откъс от британския превод на началото на античната епическа поема " Енеида “ на Вергилий, оповестиха от Народния спектакъл.

Първоначално персонажите в пиесата нямат персонални имена, само че в устрема си към реалистично звучене Бърнард Шоу доближава до концепцията да сложи описаните взаимоотношения и събития в подтекста на неотдавна завършилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се трансформира домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на борбата при Сливница през 1885 година

Режисьорът Джон Малкович слага известната пиеса на Шоу за повторно в кариерата си. През 1985 година той режисира " Оръжията и индивидът “ в спектакъл " Circle in the Square “ в Ню Йорк. В постановката вземат участие актьорите Кевин Клайн (по-късно сменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на огромен зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

Джон Малкович е знаменит американски артист, режисьор и продуцент. Носител е на редица влиятелни интернационалните награди и номинации за кино, телевизия и спектакъл, в това число премията на американската телевизионна промишленост " Еми “, премията на Кръга на филмовите критици на Ню Йорк, награди от филмовите фестивали в Карлови Вари, Локарно и Мюнхен, две номинации за " Оскар “, три за " Златен глобус “ и една за Британските кино награди " Бафта “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР