Приключи извънредното заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС. На него

...
Приключи извънредното заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС. На него
Коментари Харесай

ЕС: Схемата за плащане на руския газ в рубли е нарушение на санкциите и няма да бъде приета

Приключи изключителното съвещание на Съвет „ Енергетика “ на Европейски Съюз. На него Европейски Съюз разгласи, че схемата за заплащане на съветския газ в рубли е нарушаване на глобите и няма да бъде призната. Друга значима тематика, която министрите разискаха, е диверсификацията на енергийните източници, съобщи NOVA.

Междувременно стана ясно, че хранилищата в Евросъюза са цялостни на 32%, само че потенциалът им се усилва. Ще бъде основана районна работна група, която да следи обстановката с газта в България и Полша. Първата среща ще се организира на 5 май в София.

България бе показана от министъра на енергетиката Александър Николов. Той и сътрудниците му разискаха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на съветския монополист „ Газпром “. Съветът единомислещо съобщи своята взаимност със София и Варшава и осъди дейностите на съветската компания-доставчик като жестоко нарушение на настоящи контракти.

" На този стадий няма непосреден риск за европейските доставки. В момента доставките за Полша и България не престават по различни трасета, през Гърция и Германия. Количествата в хранилищата в Европа са над 32% и се усилват във всички страни. Миналата седмица Комисията и България договориха да основат районна работна група, която да се оправя с проблемите към сигурността на доставките, откакто " Газпром " наруши контракта. Първата среща ще се състои този четвъртък в София, само че сме поканили и нашите сътрудници от Западните Балкани ", това сподели европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Решението на " Газпром " да спре доставките на газ за България и Полша е повратна точка в актуалната рецесия. Това сподели еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън. Тя предизвести, че всяка страна от Европейски Съюз може е идната.

Комисарят по енергетиката добави, че макар че няма непосредствена опасност за европейските доставки на газ, несигурността на обстановката значи, че държавите-членки би трябвало да прегледат националните си проекти за изключителни обстановки, да пълнят хранилищата си преди зимата, и да диверсифицират енергийните източници отвън съветските изкопаеми горива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР