Приключи идентификацията на над 120 движими и недвижими паметници и

...
Приключи идентификацията на над 120 движими и недвижими паметници и
Коментари Харесай

Идентифицирани са над 120 паметници и архитектурни елементи в Двореца в Балчик

Приключи идентификацията на над 120 движими и недвижими монументи и архитектурни детайли в Двореца в Балчик, заяви шефът на културния институт Жени Михайлова. За задачата са употребени услугите на специалисти от НИМ, а най-ценните артефакти ще бъдат застраховани. „ В момента изчезват цели алеи, чупят се каменни плочи и всичко остава безнаказано “, сподели още Михайлова. Тя посочи, че липсват тежки каменни плочи от алея, някои от които надвишават 2 метра.

Сред най-ценните движими монументи е мраморният престол, донесен от Флоренция. Има монументи от Римската империя, от Средновековието.
Приходите за тази година са близо 2 млн. лева преди облагане. От Двореца регистрират посещаване на 270 000 туристи през годината , което е 2% растеж. Най-многобройни не престават да са туристите от Румъния не престават – 138 000 от северните ни съседи са посетили някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария. Ръст бележат и българските туристи, а известността на Двореца е оценена и тази година той беше разгласен от Българския туристически съюз за туристически обект №1.
През 2020 година управлението на Двореца ще влага в поправки на вилите „ Сюита “, „ Гутман “ и „ Принц Николай “, както и в къщи в Созопол и Ахтопол, които са в актива на културния институт.
И през настъпващата година сцените край морския бряг в Балчик ще събират създатели, ще продължат интерактивните уроци, ориентирани към деца.
Увеличават се и двойките, избрали да изрекат своето „ Да! “ в неповторимата атмосфера на Двореца. През отиващата си 2019 година там са подписани 52 брака, измежду които и младоженци от други страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР