Приключи и третият ремонт на Ларгото, но е видно, че

...
Приключи и третият ремонт на Ларгото, но е видно, че
Коментари Харесай

След третия ремонт: Плочките на Ларгото все още са напукани и строшени

Приключи и третият ремонт на Ларгото, само че е видно, че плочките на емблематичното пространство не престават да са счупени, въпреки и залепени по някакъв метод, заяви bTV.

Плочките към стъкления купол на Ларгото поддали поради ексклузивен напън. Това беше една от главните тези за повода за положението на настилката.

„ Не можем да спрем велосипедистите, не можем да спрем достъпа на скейтбордисти, не можем да спрем тези кашпи, като ги пръскат дребните камиончета ”, съобщи преди две седмици министърът на културата Боил Банов.

Това по план не e било планувано. Предвидено било поставените плочки да устоят 100 кг индивидуален товар.

„ Ние изхождахме от това, че той е за пешеходци и е за пешеходна зона ”, отбелязва проектантът на Ларгото Христо Генчев, съгласно който плочките са счупени, тъй като са били претрупани.

Първоначално обаче повода за дефектите съгласно общината беше проектантска неточност.

„ Направено е едно свободно плуващо покритие, което е идеално за покриви ”, съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

След среща с министъра на културата обаче се оказа, че не проектантът, а строителят ще заплати за ремонта.

“Всякакви такива непредвидени опустошения, които са в периода на контракта, се поемат от изпълнителя на строителството и ремонтът не е коствал на данъкоплатците нито лев ”, сподели Иван Колев, шеф на отдел „ Недвижимо културно имущество " към Министерството на културата.

Освен казусът с камиончетата за поливане на кашпите, друга причина за строшаването на настилката е вандализъм, безапелационен е зам.-директорът на Регионалният исторически музей на София инж. Борис Чилев.

Според Чилев скейтбордистите също носят виновност за положението на настилката, а също така чупят и стъклата на куполите. Той обаче счита, за разлика от сътрудника си от културното министерство, че камиончетата не са толкоз тежки, че да нанесат такива провали на настилката.

Предстои осъщественият ремонт да мине през комисия, която да го одобри, съобщи Иван Колев от Министерство на културата.

С началото на ремонта беше подложен и период за оферти какви промени да се създадат, с цел да няма повече недостатъци по настилката.

Засега се планува до куполите да бъдат поставени кашпи, които да затрудняват прекосяването на коли и да пречат на скейтбордистите да се качват по стъклените куполи.

„ Проектът ще продължи да се развива ”, съобщи проектантът на Ларгото Христо Генчев, който напомни, че това пространство се трансформира към този момент 50 години, тъй че надали и това ще бъде окончателното решение за опазване на настилката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР