Приключи един от мащабните проекти за интеграция на хора от

...
Приключи един от мащабните проекти за интеграция на хора от
Коментари Харесай

Проект за интеграция обхвана 660 деца и техните родители в Монтана

Приключи един от огромните планове за интеграция на хора от уязвими групи в Монтана. Дейностите по него бяха показани пред обществеността от кмета Златко Живков. Проектът бе изпълняван в последните две години с финансиране по две оперативни стратегии на Европейския съюз „ Развитие на човешките запаси “ и „ Наука, обучение и образован напредък “, и от държавния бюджет. Името на плана е “Социално-икономическа и просветителна интеграция на лица от уязвимите групи в Община Монтана ”. Стойността на финансирането е близо 1.6 милиона лв.. Общината като бенефициент е работила в партньорство с детска градина №8 „ Пролет “ в кв. „ Кошарник “, II-ро приблизително учебно заведение „ Никола Вапцаров “, VI СУ " Отец Паисий “, V ОУ " Христо Ботев ", съдружие " Закрилници “; компания БИЛДИНГ ООД и компания БИЛД СМАРТ 7 ЕООД.
Дейностите по плана са ориентирани към повишение на качеството на живот, понижаване на бедността и прекъсване на предаването на бедността през генерации. Целта е да се сътвори ефикасен и новаторски междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи.
По оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ” по плана е работено с деца, възпитаници, младежи и родители от етническите малцинства и уязвими групи. Организирано е в допълнение образование по български език за децата и учениците, за които този език не е майчин. Обхванати са застрашени от отпадане от учебно заведение възпитаници. Осигурявана е психическа поддръжка. По програмата са направени усъвършенствания в просветителната среда в две учебни заведения и една детска градина. Проведено е и кариерно насочване. 
Във всички действия са включени 660 деца и възпитаници. За учебните заведения са закупени и предоставени: 34 преносимия компютър, 14 прожекционни екрани, 14 видеопротектори, 13 мултимедийни дъски, 5 мултифункционални устройства, 5 смрат телевизори; 21 дидактически къта и 40 масички.
По Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 93 души са задействани към трудова претовареност и е обезпечена субсидирана претовареност на 96. В събития за поощряване на независима претовареност са взели участие 151 мъже и дами. 50 от тях са минали образование за придобиване на предприемачески и бизнес умения. На 150 представители на уязвимите групи е обезпечена социално-здравна услуга, за 98 души е обезпечено покровителство, а участниците в публични полемики са 115. Реализирани 2 огромни събития, отдадени на ромската просвета с общо 246 участници, главно младежи от уязвимите групи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР